Pester (14) schopt en slaat klasgenote aan tramhalte

kos
Na de tragische dood van een 13-jarige scholier die zelfmoord pleegde na pesterijen, duikt opnieuw een pestfilmpje op. Deze keer gaat het om een 14-jarig meisje uit Deurne (Antwerpen) dat haar klasgenote eerst enkele klappen geeft en daarna verschillende keren trapt. Het incident gebeurt aan de tramhalte voor school terwijl scholieren en ook volwassenen toekijken. Een ander schoolmeisje filmde het gewelddadige incident en plaatste het filmpje op Facebook.

De provinciale school uit Deurne greep onmiddellijk in en vroeg alle leerlingen om het filmpje niet te delen. De 14-jarige pester  werd onmiddellijk geschorst. Het incident leek zo in de kiem gesmoord. Tot maandagmorgen plots het pestfilmpje opnieuw op sociale media opdook. Het werd massaal gedeeld en zorgde voor honderden verontwaardigde reacties.

De vader heeft wel een klacht wegens opzettelijke slagen ingediend bij de politie van Antwerpen. De twee meisjes zijn ondervraagd. Het proces-verbaal is overgemaakt aan de jeugdafdeling van het Antwerpse parket.

Happy slapping
Pesten gebeurt dus letterlijk elke dag, niet alleen buiten de schoolpoort, ook op school. Dat er filmpjes van dat geweld op het internet worden gezet, maakt het voor het slachtoffer nog erger. De pesters willen op die manier het slachtoffer nog harder treffen. Experts hebben er ook een naam voor: happy slapping. Dat zo'n filmpje zich ook tegen de pesters kan keren, daar staan jongeren niet bij stil. Nochtans is het praktisch onbegonnen werk om dergelijke video's van internet te halen.

"Verbijsterend"
Ook Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits kreeg de beelden ondertussen onder ogen. "Het is choquerend en verbijsterend", zei Crevits aan VTM Nieuws. "Dit moet heel sterk veroordeeld worden." De minister wil sterk inzetten op preventie en werkt ook al maanden aan een plan tegen pesten.

kos