Peshmerga smeken België om steun in strijd tegen IS: "Zelfs met afgedankte wapens blij"

photo_news
Iraaks-Koerdische commandanten hebben België vandaag gesmeekt om wapens en militaire adviseurs in de strijd tegen terreurgroep IS op het terrein. "Zelfs met afgedankte wapens die jullie toch niet meer gebruiken zijn we al blij", onderstreepten de Peshmerga tijdens een hoorzitting in het Belgische parlement.

De Peshmerga voeren sinds anderhalf jaar hevige strijd tegen IS langs een frontlijn van meer dan duizend kilometer. In eerste instantie was het vechten om te overleven, maar intussen kregen de Peshmerga al heel wat internationale erkenning voor de manier waarop ze terrein wisten terug te winnen op IS.

Het water staat de Peshmerga echter aan de lippen. IS blijft een sterke maar duistere macht die buitenlandse strijders blijft aantrekken en moderne wapens, tanks en zelfs drones blijft buitmaken op het Syrische en Iraakse leger. "En intussen vechten wij met oude sovjetwapens", zuchtte generaal Jafar Mustafa Ali.

Belgische steun is dus hoogstnodig, onderstreepten de Peshmerga-generaal en zijn commandanten. Ze vragen wapens, munitie en ander oorlogsmateriaal, maar dringen ook aan op militaire adviseurs en trainers, beschermingsmateriaal tegen chemische aanvallen, inlichtingen, materiaal voor veldhospitalen of desnoods de mogelijkheid om gewonde strijders in België te verzorgen.

"IS blijft moderne wapens, tanks en zelfs drones buitmaken op het Syrische en Iraakse leger. En intussen vechten wij met oude sovjetwapens."

Generaal Jafar Mustafa Ali.
photo_news Generaal Jafar Mustafa Ali.

"We vechten ook voor jullie"

"We vechten ook voor jullie, dus we verwachten een duurzaam engagement", klonk het fors. De luchtaanvallen door de Belgische F-16's eerder dit jaar waren een belangrijke hulp, maar op het terrein is simpelweg meer nodig, klonk het.

België heeft op dit moment een dertigtal militaire instructeurs in Irak, maar die zitten in Bagdad. En de relatie tussen Bagdad en Iraaks-Koerdistan is traditioneel erg moeilijk. "Bagdad werkt ons zelf tegen", zei Jafar Mustafa Ali. "Het geld waar we recht op hebben krijgen we niet en wapenleveringen uit het buitenland worden bemoeilijkt."

Concrete engagementen langs Belgische kant kwamen er vandaag niet. Het gaat dan ook om een regeringsbevoegdheid. CD&V-senator Sonja Claes, die onlangs nog samen met Pol Van Den Driessche (N-VA) en Alain Destexhe (MR) naar Iraaks-Koerdistan afreisde, gaf aan dat het niet evident is voor de regering om "buiten de internationale coalitie om" te handelen. "We moeten in internationaal verband bekijken wat mogelijk is en hoe we concrete steun zouden kunnen geven", klonk het ook bij N-VA'er Peter Buysrogge.

"De luchtaanvallen door de Belgische F-16's waren een belangrijke hulp, maar op het terrein is simpelweg meer nodig. We vechten ook voor jullie, dus we willen een duurzaam engagement."

photo_news
photo_news