Persvrijheid wereldwijd verslechterd

Franse kranten na de aanslag op Charlie Hebdo: voor de persvrijheid.
PHOTO_NEWS Franse kranten na de aanslag op Charlie Hebdo: voor de persvrijheid.
De persvrijheid heeft in 2015 een klap gekregen. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde persvrijheidsmonitor van de internationale organisatie Journalisten zonder Grenzen. In twee derde van de 180 onderzochte landen constateerde RSF een verslechtering.

De in Parijs gevestigde organisatie Reporters sans Frontières (RSF) onderzoekt elk jaar 180 landen om een wereldwijde rangschikking inzake persvrijheid op te stellen. De organisatie telde in 2014 ook 3.719 schendingen van de vrijheid van informatie, een stijging met acht procent met het jaar daarvoor. Op alle continenten is er sprake van een toename van het aantal incidenten. De regionale verschillen in persvrijheid tussen landen nemen ook toe, wat met name in Europa te zien is.

De situatie verslechterde vooral op de Balkan, terwijl Scandinavië het als vanouds goed doet wat betreft persvrijheid. Finland scoort weer het hoogste, gevolgd door Noorwegen en Denemarken. België schuift op de World Press Freedom Index van 2014 acht plaatsen op en staat nu op de 15e stek. De afgelopen zeven jaar zat België in een dalende trend. In 2007 stond ons land nog op een vijfde plaats. Het laagst genoteerde Europese land, Bulgarije, komt op een 106e plaats in de index. Syrië blijft op de 177ste plaats staan en is nog steeds het gevaarlijkste land voor journalisten sinds het uitbreken van de burgeroorlog in 2011. Onderaan de rangschikking staan Turkmenistan (178), Noord-Korea (179) en Eritrea (180), dezelfde als in 2013 en 2014.

Het rapport wijt de beknotting van de persvrijheid onder meer aan:

1. Niet-statelijke entiteiten zoals IS en Boko Haram, die de media controleren door verkrijgbare informatie te verbieden, of erger nog door journalisten te ontvoeren en vermoorden.

2.Politiek gebruik van religieuze censuur, zoals in het geval van Saoedische blogger, Raif Badawi.

3. De mislukking van de EU om de onafhankelijkheid van de media in de lidstaten te vrijwaren tegenover invloedrijke politici.

4. Toegenomen geweld tegen de media bij betogingen, wat blijkt uit de arrestatie van 15 journalisten in de VS die verslag uitbrachten over de demonstraties naar aanleiding van de dood van de zwarte Michael Brown.

5.Regeringen -zowel democratische als andere- die de media censureren uit naam van de nationale veiligheid.

Islamitische Staat
AFP Islamitische Staat
EPA