Persoonlijk personeel ex-ministers onder vuur: salaris jaren na vertrek nog door staat betaald

Photonews
Jaren na hun vertrek hebben ex-ministers nog door de staat betaalde medewerkers. Elke partij wil ervan af, ook al maakt iedereen er gebruik van, schrijft De Standaard.

Wie stopt als federaal minister of staatssecretaris, door ontslag of aan het einde van de regeerperiode, heeft recht op twee voltijdse medewerkers tot hun opvolgers op hun beurt worden vervangen door een nieuwe ploeg.

Omdat er nog steeds geen nieuwe federale regering is, hadden eind september twaalf van de ­negentien excellenties uit de regering-Di Rupo, die in 2014 aftrad, op die manier nog medewerkers in dienst. Onder hen ex-­staatssecretarissen Hendrik Bogaert en Servais Verherstraeten (beiden CD&V), Elio Di Rupo (PS) zelf, sp.a'ers Monica De Coninck, John Crombez en Johan Vande Lanotte en Melchior Wathelet (CDH), die al jaren geleden de politiek verliet.

Door de leegloop van de huidige ontslagnemende federale regering doen intussen ook vijf ex-leden ervan een beroep op het systeem, onder wie Kris Peeters (CD&V) en N-VA'ers Theo Fran­cken, Johan Van Overtveldt en Sander Loones - die slechts vier weken minister was. Ook Zuhal Demir (N-VA) had tot haar aanstelling tot Vlaams minister zo'n personeel in dienst.

Hoewel alle partijen van de laatste regeringen er gebruik van maken, willen alle Vlaamse partijen het systeem afschaffen. De Vlaamse regering besliste in 2015 al dat voortaan ­alleen nog ex-ministers zonder parlementszetel een beroep konden doen op één medewerker, gedurende twee jaar. De huidige federale regering gaf de afgelopen jaren in het parlement meermaals aan de regeling te zullen herbekijken, maar voegde nooit de daad bij het woord.
175 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Faes

  En de nva doet rustig mee. Momenteel zijn zij de partij met de meeste mandaten ( maar ze zijn wel tegen) of hoe hypocriet kan je zijn.

 • tim vangompel

  Bende verkwisters, is het moedwillig of gewoon slecht bestuur , jaar na jaar .... zoveel verspilling van ons geld. Begin met de verandering en steek het niet op de voorgangers. Nu aan de macht is nu zaken verbeteren.

 • Jaak Casteleyn

  Notoire parasieten gans dat politiek bestel en ze beschermen elkaar om toch verder te leven op kosten van een ander, niet de minste schaamte of zelfrespect.

 • gilbert Gijdé

  raar dat men daar niet aan raakt,maar wat verwacht je nu,dat ze zich zelf in hun tenen zouden schieten-wij zullen wel betalen ,en de begroting loopt toch door

 • Lea Hendrikx

  Stante pede afschaffen. Te gek voor woorden.