Personen met een handicap hebben het steeds moeilijker

thinkstock
Studeren, een job, een huis, voldoende inkomen, wat ontspanning, ... Voor veel Vlamingen is dat een evidentie maar voor mensen met een handicap blijkt dat nog steeds aartsmoeilijk. In vergelijking met acht à tien jaar geleden is de kloof met mensen zonder handicap zelfs nog toegenomen. Dat zegt de vzw Grip, die vandaag de resultaten van de Inclusiespiegel Vlaanderen 2016 voorstelt in Brussel.

Zo blijken personen met een handicap in vergelijking met diegenen zonder handicap dubbel zo vaak laaggeschoold. En amper 43 procent van de personen met een handicap werkt, tegenover 77 procent bij personen zonder handicap. Bij een economische crisis duiken die jobcijfers voor hen omlaag, terwijl ze bij personen zonder handicap stabiel blijven. Personen met een handicap werken ook vaker deeltijds. Zij nemen veel minder deel aan culturele activiteiten en sport.

De kloof is op vele vlakken nog vergroot tegenover acht à tien jaar geleden, zo blijkt. Het aantal andersvaliden dat eigenaar is van zijn of haar woning is bijvoorbeeld gedaald van 74 procent naar 67 pct. Bij personen zonder een handicap is dat aantal gestegen van 81 naar 83 procent.

Personen met een handicap bevinden zich ook nog altijd in een financieel enorm kwetsbare positie. Zo'n 61 procent van hen bevindt zich onveranderd in de twee laagste inkomensklassen tegenover 34 procent bij de mensen zonder handicap. "Opvallend is dat het aantal andersvaliden dat financieel moeilijk rondkomt, nog verder gestegen is van 20 naar 23 procent. Dit is niet verwonderlijk, want met dat lage inkomen moeten personen met een handicap vaak ook tal van extra kosten betalen", stelt Grip vast.

Omdat de kloof op veel vlakken nog is toegenomen, stelt de vzw dat ondersteuning voor inclusie in het verleden niet of te weinig is gebeurd. Ze vraagt dan ook "een daadkrachtige ommezwaai in het beleid".


9 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • M Haaren

  Sorry hé mensen, maar ze krijgen hier al zoveel steun, je kan toch niet verwachten dat hun levensstandaard die van een gemiddelde Belg moet zijn, vele mensen zonder handicap, hebben ook geen eigen

 • Jean Paul Peelis

  Mensen zonder handicap hebben het ook steeds moeilijker. Maar dat blijft dode letter.

 • peter links

  Jaja, dank nva er maar voor. Zij zetten gehandicapten weg als luie profiteurs. Ik herinner me de propagandafilmpjes nog van tijdens de verkiezingen, waar nva mensen in een rolstoel liet opdraven om te verkondigen hoe goed nva niet voor hen ging zorgen.

 • Bart Symoens

  Dat is volledig juist. Ze laten de mensen met een handicap aan hun lot over. Ik kan ervan meepraten . Ze helpen ons niet. Ze helpen liever de illegalen. Maar Belgen met een handicap worden aan de kant gezet. Wij moeten voor alles zelf zorgen. Een schande is het van onze regering.

 • stijn rogiers

  Omdat de staat alle uitkeringen aan invaliden geven die geen zijn tjien