Personeel Vlaams-Brusselse Media vraagt ontslag CEO Michel Tubbax

"Reclameman zonder journalistieke ervaring"

BELGA
Het voltallige personeel van de vzw Vlaams-Brusselse Media, de groep boven de op te doeken radiozender FM Brussel, vraagt het ontslag van CEO Michel Tubbax. Dat bevestigt een bron aan de top van de organisatie aan onze redactie. "Personeelsleden die in tranen uitbarsten, snauwt de CEO af. De syndicale delegatie werd geïntimideerd met strafrechtelijke vervolging", zo zegt het personeel in een persbericht.

Vlaams-Brusselse Media is de koepelorganisatie boven de radiozender FM Brussel, de website brusselnieuws.be, de krant Brussel Deze Week en de regionale tv-zender tvbrussel.

Het personeel van FM Brussel kreeg gisteren te horen dat de radiozender eind deze maand uit de ether wordt gehaald in het kader van een herstructurering van de hele groep. "We doen liever een aantal dingen goed dan veel dingen slecht. Er was een scenario voor een light-versie van FM Brussel, maar daar hebben we niet voor gekozen", zo verklaarde CEO Michel Tubbax. "Met een light-versie ga je te veel de vleugels wegknippen en zouden we veel luisteraars verliezen. Dat zou FM Brussel niet meer geweest zijn."

Verschillende personeelsleden kregen gisteren dan ook te horen dat ze ontslagen worden, waaronder ook de hoofdredactrice van Brussel Deze Week, Anne Brumagne. Volgens Tubbax moeten de Brusselse media meer inzetten op het digitale en moet er meer in de breedte en minder in de diepte gewerkt worden.

Maar het personeel is het daar dus niet mee eens. Volgens hen is het vertrouwen tussen Tubbax en de werkvloer volledig verdwenen. De CEO is niet meer dan "een reclameman zonder enige journalistieke ervaring". "Hij heeft de afgelopen dagen blijk gegeven van een totale onkunde op vlak van media. Zo noemt hij de allang ter ziele gegane Radio Donna als rechtstreekse concurrent voor FM Brussel." Het personeel heeft ook moeite met de commerciële logica die Tubbax hanteert. "Tubbax kijkt alleen naar cijfers en spreadsheets en vertrouwt blindelings op externe consultants. De expertise binnen de organisatie wordt niet gehonoreerd. De Vlaams-Brusselse Media is echter een vzw die met publiek geld alle Brusselaars wil bereiken. Het doel is niet om winst te maken."     

"Iedereen heeft zijn akkoord uitgedrukt voor deze eis, behalve diegenen die op vakantie zijn", zegt TV-Brussel journalist Eric Laureys. "Dit is een eerste, noodzakelijke stap voor het personeel. We hopen dat ook de andere beslissingen niet definitief zijn. We hebben al jarenlang dezelfde raad van bestuur. Het is pas met de komst van de nieuwe CEO dat alles overhoop wordt gegooid", aldus nog Laureys.

In een open brief hekelde het personeel gisterenavond al de beslissing, die volgens hen niet door de werknemers gedragen wordt. "Dat er besparingen nodig zijn, begrijpen we. Maar de overheidssubsidie is amper met 0,47 procent gedaald en voor dure consultants was er de voorbije maanden wél geld. Dit is niet onze Raad van Bestuur. Dit is niet onze CEO. Maar dit is wel onze stadsradio."

BELGA
BELGA
CEO Michel Tubbax is het vertrouwen van zijn personeel volledig kwijt.
rv CEO Michel Tubbax is het vertrouwen van zijn personeel volledig kwijt.

'Tubbax heeft de afgelopen dagen blijk gegeven van een totale onkunde op vlak van media'

Personeel Vlaams-Brusselse Media
FM Brussel - Open brief Het absurde einde van FM Brussel?... | Facebook