Personeel ontdekt camera's in kleedkamers: staking bij Lutosa

De vestiging van Lutosa in Leuze-en-Hainaut
Google Street View De vestiging van Lutosa in Leuze-en-Hainaut
Bij aardappelverwerkend bedrijf Lutosa in Leuze-en-Hainaut (provincie Henegouwen) wordt het werk morgenochtend om 4 uur hervat. Er was deze ochtend een staking uitgebroken, nadat er in de kleedkamers camera’s waren geplaatst zonder dat iemand daarvan op de hoogte was gebracht.

Een werknemer van het bedrijf had op 31 juli per toeval een camera ontdekt in een kleedkamer. Het bedrijf geeft dat toe en zegt dat het de bedoeling was om op die manier diefstallen aan te pakken waarmee het bedrijf al enkele maanden geconfronteerd werd.

Maandag werd nog een vergadering gehouden met de bonden, maar deze ochtend is het werk neergelegd. De stakers hekelen een vertrouwensbreuk met de werkgever, die ondertussen zijn excuses aangeboden heeft. “Een charter is goed, maar respect is beter”, staat te lezen op een spandoek die stakers voor het bedrijf uitgerold hebben. 

De directie heeft intussen in een persbericht haar excuses aangeboden omdat een en ander niet volgens de regels is verlopen. De camera’s zijn weggehaald en de beelden gewist. De werkhervatting werd deze namiddag door een vakbondsvertegenwoordiger bevestigd, na overleg met de directie. Het management van het bedrijf zou een blaam krijgen.

In september volgt overleg over een veiligheidsplan voor de site waar er sinds enkele maanden diefstallen en vernielingen worden vastgesteld.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • André Gijbels

  Het was beter dat de directie daar over gecommuniceerd had voor aleer ze geplaatst hebben

 • Cor Dierckx

  Bij ons hing heel de werkplaats zelfs de onderneming vol camera's het heeft nooit voor iemand een probleem geweest men zag ons dus gedurende de volledige dag bezig zelfs bij nacht als er niemand was als de bewaking want de lichten bleven dag en nacht aan.

 • Filip Desmedt

  Tja , het zijn dan ook "schatjes " van petatjes he ....

 • Willem Coopman

  In feite heeft één of een paar van de werknemers ervoor gezorgd dat de werkgever zich beschermt tegen diefstal... Vakbonden steunen nu ook al dieven en verwachten respect van de werkgevers...

 • fred azaert

  voyeurs vindt men overal, waarom dus niet bij Lutosa ?? fred azaert