Personeel na exit Tubbax: "We zijn opgelucht en trots"

Michel Tubbax.
rv Michel Tubbax.
"We zijn opgelucht en trots op wat we gedaan hebben", zo zegt TV Brussel-journalist Eric Laureys op Radio 1, nu CEO Michel Tubbax opstapt bij Vlaams-Brusselse Media. Toch worden het nog spannende maanden, want er moet een nieuw vijfjarenplan opgesteld worden. "We beseffen dat het misschien nog pijn kan doen."

"Opgelucht en trots", zo zucht personeelsafgevaardigde Eric Laureys op Radio 1. De raad van bestuur van de Vlaams-Brusselse media heeft immers beslist om CEO Michel Tubbax de laan uit te sturen, nadat eerst het personeel en nadien ook het management om zijn ontslag vroeg. "Hij is nog niet helemaal weg, want hij moet nog enkele lopende zaken opvolgen. Maar hij gaat telewerken."

In ieder geval is de schizofrene situatie van de voorbije dagen weggewerkt. "Eerst gedroeg hij zich alsof er niks aan de hand was. Maar toen ook de hoofdredactie zich tegen hem keerde, is hij naar huis gegaan", schetst Laureys de vreemde sfeer bij Vlaams-Brusselse Media

Wat voor de kanteling heeft gezorgd? "Wij denken het personeel: wij hebben aan één zeel getrokken." Dat enkele Brusselse politici, zoals Pascal Smet (sp.a) en Sven Gatz (Open Vld) hun kar keerden, heeft uiteraard ook meegespeeld. "Ze voelden dat het over hun kiezers ging." Daar kwam nog eens de steun van Vlaams minister-president Geert Bourgeois bovenop.

FM Brussel-hoofdredacteur Jeroen Roppe had door het plan van Tubbax promotie gekregen, maar keerde zich uiteindelijk ook tegen zijn CEO. "Hij gaat deze middag het personeel toespreken", zegt Laureys. "Roppe gaat het vertrouwen vragen en zal dat vermoedelijk ook krijgen."

'Jeroen Roppe gaat het vertrouwen vragen en zal dat vermoedelijk ook krijgen'

TV Brussel-journalist Eric Laureys

Uitstel van executie?

De nabije toekomst wordt nog spannend. Het verworpen strategische plan van Callebaut & co blijft de basis voor het verder overleg. Er zijn geen garanties voor jobbehoud en het voortbestaan van de vier media. "Vorige week moest FM Brussel plots stoppen. Vandaag staan we voor een nieuwe belangrijke datum: op 15 oktober moet er duidelijkheid zijn over een nieuw vijfjarenplan."

Enkele werkgroepen onder leiding van Jeroen Roppe moeten de klus klaren. "We hebben heel veel slechte dingen gezien in de consultancyopdracht van Jan Callebaut. We hopen nu gewoon dat we aan journalistiek kunnen blijven doen, die beter is dan de voorbije jaren, en zeker niet slechter: geen marketing."

Was het uitstel van executie dan? "Deze situatie geeft ons hoop. Maar we beseffen dat het misschien nog pijn kan doen", besluit Laureys. Er is dan ook één belangrijk verschil met de voorbije dagen: "Betrokkenheid."

'We beseffen dat het misschien nog pijn kan doen'

TV Brussel-journalist Eric Laureys