Personeel Levanta klaagt wantoestanden aan: "Patiënte al 13 weken vastgebonden" - Psychiatrisch centrum reageert: "Of het beleid moet worden bijgestuurd, zullen we binnenkort bekijken"

Levanta, de streng beveiligde forensische afdeling in Sint Jan-Baptist in Zelzate, blijkt het nu ook niet te nauw te nemen met de afzonderingen van patiënten.
Eric de Mildt Levanta, de streng beveiligde forensische afdeling in Sint Jan-Baptist in Zelzate, blijkt het nu ook niet te nauw te nemen met de afzonderingen van patiënten.
Personeelsleden klagen in De Morgen de wantoestanden aan in Levanta, de hoogbeveiligde afdeling van het psychiatrisch centrum Sint-Jan-Baptist. Afzonderen en vastbinden zijn er schering en inslag, schrijft de krant.

Na klachten van patiëntes en verschillende negatieve rapporten van de Zorginspectie, is nu voor meerdere personeelsleden de maat vol, klinkt het. In De Morgen getuigen ze over de mensonwaardige praktijken in deze afdeling van het centrum Sint-Jan-Baptist, dat gerund wordt door de Broeders van Liefde.

De personeelsleden vertellen over een vrouw die al dertien weken ligt vastgebonden. "Met een vijfpuntsfixatie", zegt een van de personeelsleden. "Dat betekent dus dat ze is vastgebonden aan handen, voeten en middel. Af en toe maken ze haar eens los - om haar te verschonen of omdat ze even naar buiten mag - maar het merendeel van de tijd ligt ze vast."

De hoofdgeneesheer van Levanta, Jan De Varé, is met verlof en verwijst naar de directie. Die wil evenmin commentaar kwijt. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) laat in de krant nogmaals weten dat haar administratie in overleg zal gaan met de directie van Levanta.

"We zijn niet blind voor wat er in de media verschijnt" 

Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft de directie van het psychiatrisch centrum Sint-Jan-Baptist ontboden voor een gesprek om op korte termijn verbeteringen te realiseren. Het gesprek vindt morgennamiddag plaats, aldus het Agentschap in een persmededeling.

"De Zorginspectie is onze bron en we baseren ons op de officiële vaststellingen, maar we zijn ook niet blind voor wat er in de media verschijnt en de maatschappelijke verwachtingen die daaruit voortkomen", zegt woordvoerder van het Agentschap Joris Moonens.

Om alle kansen te geven aan de dialoog met de directie, zal het Agentschap niet verder reageren tot het gesprek heeft plaatsgevonden, klinkt het nog. "We zullen in ieder geval verbeteringen eisen op korte en middellange termijn." Moonens verklaart nog dat het Agentschap een constructief gesprek verwacht, mede omdat de directeur van Sint-Jan-Baptist in de media al heeft laten weten open te staan voor verbeteringen.

Naast het gesprek van morgen zal Zorg en Gezondheid de komende weken op basis van de vaststellingen van de Zorginspectie een verbeterplan opstellen. Verwacht wordt dat tegen het einde van dit jaar een kader met eisen klaarligt. De voorziening krijgt daarna een half jaar om aan die eisen te voldoen.

Maggie De Block doet nog geen uitspraken

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) liet eerder al weten dat ze in overleg zal gaan met het psychiatrisch centrum. De onthullingen in De Morgen over wantoestanden op basis van anonieme getuigenissen, veranderen daar niets aan, zegt haar woordvoerder Jelle Boone. "Over die anonieme getuigenissen, die momenteel onder voorbehoud moeten worden geplaatst, kunnen we geen uitspraken doen. De kwesties die worden aangekaart zullen wel zeker in de gesprekken worden opgenomen."

"Media berichten niet altijd met de nodige nuance"

Bij de Broeders van Liefde, die het psychiatrisch centrum runnen, willen ze niet vooruitlopen op het onderzoek van de Zorginspectie. "Uiteraard zal dat verslag met de nodige zorgvuldigheid worden bekeken", zegt gedelegeerd bestuurder Raf De Rycke in De Morgen. "Wat in de media verschijnt, heeft niet altijd de nodige nuance. Veel zaken gebeuren om de veiligheid te garanderen. Het gaat om een van de moeilijkste doelgroepen die er zijn. Of het beleid moet worden bijgestuurd, zullen we binnenkort bekijken."

Bij Zorgnet-Icuro, de koepelorganisatie waarvan Levanta lid is, werken ze aan adviezen over vrijheidsberoving van patiënten. "In het najaar hopen we hiermee klaar te zijn," zegt gedelegeerd bestuurde Margot Cloet in de krant. 
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Francois stras

  Heb al een probleem met de naam Broeders van Liefde !! in ieder geval ,vroeger kwam ik voor mijn werk in veel van zulke instellingen,ziekenhuizen etc . voor controle brand detectie . Personeel is er niet zo vriendelijk en behulpzaam naar dit soort van patienten , ook te weinig geduld ,makkelijk is dit niet ,maar dan moet je hier niet voor kiezen .Ook te weinig personeel en steeds maar in vergadering en bespreking !!

 • pascal devillé

  Wat er ook van zij, op zo een wijze met een mens omgaan mag niet.Op zijn minst kan men zo iemand toch in een beveiligde kamer laten rondlopen in de plaats van dag en nacht vast te binden.Onze samenleving is zwaar ziek en brengt dus ook veel zwaar zieke mensen voort.We moeten dringend een economisch systeem op poten zetten dat welzijn van mensen op de eerste plaats stelt of de problemen zullen erger en erger worden en het zal financieel onhoudbaar worden.

 • DIRK VAN DESSEL

  Sommige patiënten moeten nu eenmaal tegen zichzelf beschermd worden en dat vergt drastische maatregelen zeker tijdens de vakantieperiode wanneer er zelfs NOG minder personeel ter beschikking is. Betweterige bureaucraten kunnen daar niet over oordelen maar mensen uit de dagdagelijkse praktijk wel.

 • danny yde

  @ Darwin Hubrechtsen; Lobotomy, bij U misschien ? Dan zeg je misschien niet meer dingen die je niet verstaat of kunt vatten.

 • danny yde

  yep, al 3 maand vastgebonden aan handen en voeten in bed, dan zijn de martelpraktijken van de cia toch veel menslijker,