Personeel FN ongerust over wapenembargo tegen Saudi-Arabië

De wapenfabriek van FN in Herstal.
belga De wapenfabriek van FN in Herstal.
De Luikse afdeling van het ABVV Metaal maakt zich zorgen over een eventueel embargo op de export van wapens naar Saudi-Arabië. Het land is een grote klant van de Waalse wapenindustrie, in het bijzonder van FN Herstal en John Cockerill. De vakbond heeft een brief geschreven naar PS, MR en Ecolo -de drie partijen die onderhandelen over een Waals regeerakkoord- voor een ontmoeting.

Bij FN Herstal werken 1.500 mensen, bij John Cockerill (ex-CMI) zijn er 1.200 arbeidskrachten aan de slag. "Vandaag zijn al die werknemers en werkneemsters in het ongewisse over hun toekomst, net als hun gezinnen. Dat is onaanvaardbaar", vindt de Luikse centrale.

De Waalse regering is bevoegd voor de uitvoerlicenties. De vergunningen voor Saudi-Arabië zijn bijzonder omstreden. Het land is verwikkeld in de oorlog in Jemen. De vakbond vreest dat een regeerakkoord die licenties in gevaar zou kunnen brengen. "Als die uitvoervergunningen er niet komen, zou de economische en sociale impact dramatisch zijn voor het voortbestaan van die bedrijven", waarschuwt het ABVV.

Miljardenverlies
Saudi-Arabië betaalde naar verluidt al 180 miljoen euro aan voorschotten aan FN. Die zouden moeten worden terugbetaald, net als contractueel bepaalde schadevergoedingen van 250 miljoen euro. Bij John Cockerill is sprake van een contract van 4 miljard euro. Het contract niet nakomen zou een economisch verlies van 5 miljard euro veroorzaken, aldus de vakbond.

Die vindt trouwens dat zo’n embargo tegen Saudi-Arabië niet door Wallonië alleen ingevoerd mag worden. Dat zou eerder op Europees of internationaal niveau moeten gebeuren. "Een unilateraal Waals embargo zou geen enkele impact hebben op de humanitaire situatie in Jemen en zou bijzonder hypocriet zijn. Wallonië alleen zal de wapenhandel niet veranderen. Een embargo zou enkel de economische activiteit in Wallonië schrappen en naar andere landen verplaatsen.”
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Don Tessers

  Geen smerige oorlogen ondersteunen, dus deze embargo is juist. Dat zelfde geldt voor leveranties aan een land als Iran en andere islamitische landen.

 • Lucas Vissers

  Anders kopen ze ze ergens anders !

 • Frank Louman

  altjd dezelfde zever , laat die leveringen doorgaan anders is het iemand anders dat levert.

 • Peter Buyck

  Leven en teren op de miserie in oorlogsgebied... Als je miljoenen veil hebt voor wapens en niet voor mensenrechten... Ik snap niet dan men ons dan emotioneel chanteert voor wapenmakers...

 • Philippe Vanbelle

  Als FN niet levert , dan is het iemand anders. Dus laten doorgaan .