Pepperspray voor brandweer en ambulanciers, een Brusselse jeugdgevangenis en snelrecht: dit wil Vlaams Belang na rellen Brussel

Voorzitter van Vlaams Belang, Tom Van Grieken, stelde vandaag de campagne 'Genoeg is genoeg' voor.
RV Voorzitter van Vlaams Belang, Tom Van Grieken, stelde vandaag de campagne 'Genoeg is genoeg' voor.
Vlaams Belang is de rellen in onze hoofdstad meer dan zat en komt met een actieplan. De partij dient in het Brusselse parlement een opmerkelijk voorstel in. Ze wil dat hulpverleners, zoals ambulanciers en brandweerlui, zich kunnen wapenen met pepperspray.

Bij de rellen op en rond de Lemonnierlaan eerder deze maand werden naast politieagenten ook tientallen hulpverleners aangevallen. Werkmateriaal en een brandweerwagen werden ernstig beschadigd, en brandweerlieden werden ook fysiek bedreigd.

Volgens Vlaams Belang zijn de gebeurtenissen zeker niet nieuw. "Regelmatig worden in bepaalde Brusselse wijken ambulanciers of brandweermensen aangevallen, worden hun voertuigen bekogeld, of worden ze zelfs opzettelijk in de val gelokt met valse oproepen", klinkt het. In 2016 zou de politie 205 pv’s hebben opgesteld voor geweld tegen (para)medisch personeel – een stijging van maar liefst 18% tegenover het voorgaande jaar.

Het wordt tijd dat het signaal wordt gegeven dat niet de criminelen maar de ordediensten baas zijn in deze stad. Brussel moet één grote no-go zone worden voor criminelen

Tom Van Grieken (Vlaams Belang)

Vlaams Belang vindt het daarom hoog tijd dat ook brandweerlieden, medisch personeel en ambulanciers beschermd worden zodat ze altijd en overal veilig hun werk kunnen doen. De partij pleit er in het Brusselse parlement voor dat hulpverleners het recht krijgen pepperspray te dragen om zich te beschermen tegen mogelijke agressie.

Het voorstel werd gelanceerd in het kader van de Brusselse campagne die de partij deze week lanceert onder het motto ‘ Genoeg is genoeg’. “Het wordt tijd dat het signaal wordt gegeven dat niet de criminelen, maar de ordediensten baas zijn in deze stad. Brussel moet één grote no-go zone worden: een waar geen enkele crimineel zich nog durft te vertonen.” 

Jeugdgevangenis

Het lanceert ook andere veiligheidsvoorstellen. Zo dient het ook een wetsvoorstel in dat het recht op wettige zelfverdediging uitbreidt tot de bescherming van eigendom. "Eigenaars die vandaag hun goed beschermen, riskeren binnen de bestaande strafwetgeving te worden vervolgd, waardoor het slachtoffer wordt behandeld als een crimineel en de crimineel een slachtofferstatuut verwerft. De rollen moeten opnieuw omgedraaid." Vlaams Belang is daarnaast ook voorstander van snelrecht en de bouw van een Brusselse jeugdgevangenis. "We willen ons meer dan ooit tonen als de partij die opnieuw recht en orde brengt in onze steden", klinkt het nog.

Vlaams Belang vindt dat ook de inrichting van de voetgangerszone in Brussel moet worden herbekeken. "De zone creëert een eerder doodse buurt waar onguur volk graag samenhokt. En door gebrek aan verlichting, te veel criminaliteit en afval verloedert de buurt in sneltempo", klinkt het.
Photo News Vlaams Belang vindt dat ook de inrichting van de voetgangerszone in Brussel moet worden herbekeken. "De zone creëert een eerder doodse buurt waar onguur volk graag samenhokt. En door gebrek aan verlichting, te veel criminaliteit en afval verloedert de buurt in sneltempo", klinkt het.
De jongeren gooiden met alles wat ze maar konden vinden tijdens de opstootjes op de Brusselse Lemmonierlaan.
VTM De jongeren gooiden met alles wat ze maar konden vinden tijdens de opstootjes op de Brusselse Lemmonierlaan.15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Van Eersel Guy

  Idd da's goed om te beginnen

 • JEF JOOSSENS

  NVA zou een SAMEN moeten oprichten met Vlaams Belang, dan is er van de andere partijen geen sprake meer bij de volgende verkiezingen. De absolute meerderheid!!!

 • stefan DEVILLE

  een goed idee, maar wel geen luxehotel zoals er nu is waar ze naar hartelust kunnen sporten, biljarten ,lekker eten ,een potje lekker praten, lekker uitslapen enz, verplicht werken of ander niks te bikken !!

 • Fons Verstraeten

  Alleen in het stemhokje kan het cordon doorbroken worden, zodat er meer democratie ontstaat. Want zeg nu zelf een politieke partij uitsluiten is niet erg democratisch.

 • Bart Vandevelde

  Eén ding vind ik hieraan wel héél interessant: Brussel, de hoofdstad van Europa, met een steeds jonger wordende bevolking, heeft niet eens een jeugdgevangenis???