Peperduur medicijn van zieke vader plots niet meer terugbetaald: “Besparen mag, maar niet ten koste van de gezondheid”

Illustratiefoto.
ANP XTRA Illustratiefoto.
Het medicijn Jakavi wordt niet meer terugbetaald. Dat is slecht nieuws voor myelofibrose-patiënten zoals Marc Wouters uit Essen. De medicatie die zijn leven draaglijk maakt, kan hem binnenkort bijna 4.000 euro per maand kosten. Zijn dochter Pascale schrijft een open brief aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block waarin ze vraagt om een oplossing.

 “Besparen mag, maar niet op de gezondheid van de mensen. En al zeker niet op de gezondheid van mijn vader,” zegt Pascale in een interview met ATV. 

Haar vader Marc kreeg drie jaar geleden de diagnose myelofibrose te horen: de ziekte tast het beenmerg aan en zorgt ervoor dat er te weinig gezonde bloedcellen geproduceerd kunnen worden. Marcs levenskwaliteit kelderde, tot hij het medicijn Jakavi kreeg voorgeschreven.

“Toen hij de diagnose kreeg was hij aan zijn bed gekluisterd”, vertelt Pascale. Onder andere door een vergrote milt en de zware behandeling met bloedtransfusies kon haar vader amper nog functioneren. Het medicijn bracht beterschap. “Mijn vader was een ander mens.”

Nu beslist is dat het medicijn niet meer wordt terugbetaald, komt Marc echter in de problemen. De medicatie kost bijna 4.000 euro per maandHij heeft nog een voorschrift tot juli, maar daarna is het bang afwachten, aldus Pascale. Een alternatief is er immers niet.

In de open brief aan Maggie De Block vraagt ze daarom om een oplossing. “Ik wil dat mijn vader zich vader kan blijven voelen. Zijn levenskwaliteit ligt in uw handen", schrijft ze. 
62 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Harmsen

  Het medicijn is helemaal geen Jakavi, dat is slechts de merknaam. Het medicijn is: Ruxolitinib

 • Jan Cosemans

  Ik vraag mij af waarom deze medicijnen zo duur zijn!

 • Freddy van Puymbrouck

  Ze smijten het geld langs ramen en deuren buiten, plots is er die vindingrijkheid om te gaan besparen op in dit geval de geneesmiddelen die het leven van deze man draaglijk maken.Dit laat nogmaals voor de zoveelste keer zien hoe onmenselijk het zogenaamde systeem kan zijn.Nu is het aan de politiek en dan houd ik mijn hart vast, politiek is in mijn vaderland zo hopeloos versnipperd dat het rechtse hand niet weet wat het linkse doet!

 • Peter Buyck

  Er moet worden bespaard maar dat doen ze op de verkeerde plaatsen. Thuisverpleegkunde kan ook in hun kantoren (voor patiënten die zich kunnen verplaatsen en mineure zorgen nodig hebben). Heb ik echt huisarrest voor de dagelijkse wondzorg op mijn rug? Hetzelfde medicijn in een verpakking van 100 pillen wordt niet meer terugbetaald, dan maar 2x56 = 112 pillen. De griepprik... Waarom géén 'groepsaankoop': één arts die zich een spreekuur voorbehoudt exclusief hiervoor.

 • Marcus Camps

  Als dat niet meer terug betaald wordt betekent dit gewoon dat ... het niet werkt. En eerlijk gezegd, met dat geld kan men vijf mensen op pensioen die nu kreperen een goed leven bezorgen.