Peperduur medicijn van zieke vader plots niet meer terugbetaald: “Besparen mag, maar niet ten koste van de gezondheid”

Illustratiefoto.
ANP XTRA Illustratiefoto.
Het medicijn Jakavi wordt niet meer terugbetaald. Dat is slecht nieuws voor myelofibrose-patiënten zoals Marc Wouters uit Essen. De medicatie die zijn leven draaglijk maakt, kan hem binnenkort bijna 4.000 euro per maand kosten. Zijn dochter Pascale schrijft een open brief aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block waarin ze vraagt om een oplossing.

 “Besparen mag, maar niet op de gezondheid van de mensen. En al zeker niet op de gezondheid van mijn vader,” zegt Pascale in een interview met ATV. 

Haar vader Marc kreeg drie jaar geleden de diagnose myelofibrose te horen: de ziekte tast het beenmerg aan en zorgt ervoor dat er te weinig gezonde bloedcellen geproduceerd kunnen worden. Marcs levenskwaliteit kelderde, tot hij het medicijn Jakavi kreeg voorgeschreven.

“Toen hij de diagnose kreeg was hij aan zijn bed gekluisterd”, vertelt Pascale. Onder andere door een vergrote milt en de zware behandeling met bloedtransfusies kon haar vader amper nog functioneren. Het medicijn bracht beterschap. “Mijn vader was een ander mens.”

Nu beslist is dat het medicijn niet meer wordt terugbetaald, komt Marc echter in de problemen. De medicatie kost bijna 4.000 euro per maandHij heeft nog een voorschrift tot juli, maar daarna is het bang afwachten, aldus Pascale. Een alternatief is er immers niet.

In de open brief aan Maggie De Block vraagt ze daarom om een oplossing. “Ik wil dat mijn vader zich vader kan blijven voelen. Zijn levenskwaliteit ligt in uw handen", schrijft ze. 
58 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Marcus Camps

  Als dat niet meer terug betaald wordt betekent dit gewoon dat ... het niet werkt. En eerlijk gezegd, met dat geld kan men vijf mensen op pensioen die nu kreperen een goed leven bezorgen.

 • Rudy Dhondt

  Zou er niet beter eens onderzocht worden waarom farmaceutische bedrijven zo veel geld vragen voor een medicijn dat levens kan redden? Daar kan de overheid ook wat aan doen, zodat er geen onderscheid hoeft te zijn tussen rijk en arm. De farmaceutische bedrijven zijn er alleen maar op uit om miljarden te verdienen op de kap van zoveel zieke mensen. Sta daar maar eens bij stil...

 • john nauwelaerts

  zoals maggy vorige week zei gezondsheidszorg is bevoegdheid van hoeveel ministers weer in hoeveel regeringen maarja daar is geld voor zeker

 • willy verbeeck

  Is dat niet beslist door die partij die de tweede grootste wil worden? Wie stemt daar in Godsnaam toch op?

 • guido van der smissen

  laat ons vat,het maar eens uitleggen na de nederlaag in oktober als ze dat nog haald