Pensioenminister Bacquelaine: "Mocht het beeld van de vakbonden over mijn wetsontwerp het ontwerp zijn dat ook echt op tafel ligt, ik zou mee betogen"

Beeld van de pensioenbetoging in Brussel gisteren. Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) afgebeeld als een dief die de mensen hun pensioen komt stelen.
Photo News Beeld van de pensioenbetoging in Brussel gisteren. Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) afgebeeld als een dief die de mensen hun pensioen komt stelen.
Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) zal de sociale partners en de Academische Pensioenraad binnenkort vragen opnieuw rond de tafel te gaan zitten over het pensioen met punten. Hij sprak ook het beeld tegen dat de vakbonden over zijn wetsontwerp ophangen. "Mocht dat het ontwerp zijn dat op tafel ligt, dan zou ik mee betogen".

Niet minder dan negen partijen voelden minister Bacquelaine vandaag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer aan de tand over de grote pensioenbetoging van gisteren in Brussel. "Ik benadruk dat ik de boodschap van de betogers uiteraard ernstig neem, zowel over de zware beroepen als over het pensioen met punten", aldus de liberale minister.

Hij beklemtoonde dat het ontwerp over het pensioen met punten niet verschilt van het voorstel dat de Pensioencommissie onder voorzitterschap van Frank Vandenbroucke daarover uitwerkte. Bacquelaine stelde dat de tekst voor een echte sociale vooruitgang moet zorgen. "Door meer te kijken naar de loopbaan dan naar de leeftijd van de werknemer, maakt het komaf met de grote ongelijkheid die inhoudt dat het verschil in levensverwachting van werknemers afhangt van hun socioprofessionele situatie. Ook zullen pensioenrechten meer evolueren in functie van de evolutie van de lonen en niet enkel in functie van de index, wat voor een hogere vervangingsratio dan vandaag moet zorgen. En het systeem zal de grote verschillen tussen de verschillende pensioenstelsels verminderen", legde de minister uit.

Onrust

"Dat is het ontwerp dat ik steun. Mocht het om het ontwerp gaan dat de vakbonden aanklagen, dan zou ik ook betogen", sprak de minister. "De waarde van de punten zal niet afnemen, het pensioen met punten is geen begrotingsvariabele en het pensioen met punten is geen loterij". Hij zei ook "verrast" te zijn door "deze beelden die de vakbonden hebben verspreid onder de bevolking. Ze komen niet overeen met de werkelijkheid en veroorzaken bijgevolg onrust".

Volgens Bacquelaine is het ontwerp "het belangrijkste sinds de invoering van ons pensioensysteem", waardoor verdere gesprekken nodig zijn. Daarom zal hij vakbonden, werkgevers en de Academische Pensioenraad binnenkort uitnodigen om het debat te hervatten.

De waarde van de punten zal niet afnemen, het pensioen met punten is geen begrotingsvariabele en het pensioen met punten is geen loterij.

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR)

Zware beroepen

Ook over de zware beroepen blikte de minister vooruit naar de besprekingen van het betreffende voorontwerp binnen het Comité A en het Beheerscomité van de Federale Pensioendienst. "Ik weet dat de verwachtingen met betrekking tot dit dossier hoog zijn. Maar we moeten redelijk blijven. Niet alle beroepsfuncties zullen als zwaar erkend kunnen worden", stelde Bacquelaine. 

Hij beloofde evenwel dat de opmaak van de lijsten met zware beroepen zal gebeuren in overleg met de sociale partners. De minister wil het systeem in voege zien treden vanaf 1 januari 2020.

Daniel Bacquelaine tijdens de plenaire vergadering van de Kamer vandaag.
Photo News Daniel Bacquelaine tijdens de plenaire vergadering van de Kamer vandaag.31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Kelchtermans

  Kijk even naar de feiten: jan modaal die nu na een carriere van 42 jaar op pensioen gaat, krijgt ong. 1300 euro pensioen. Politici het 6-dubbele. In onze buurlanden is de belastingdruk lager en zijn de pensioenen hoger. Nu werkende mensen wordt aangeraden zelf te sparen voor hun pensioen, want de kas gaat leeg zijn. Maar hoe moet je sparen als je zoveel belastingen moet betalen én vaak nog moet bijpassen bij de onkosten van je eigen ouders, omdat die het rusthuis niet kunnen betalen?

 • Wim Van Hoof-Segers

  Als elk punt een gelijk bedrag voorstelt dan betekent dit dat iedereen hetzelfde bedrag gaat krijgen? Dus die in de prive met 1775 zullen dan zakken naar bijv 1500€ en die met 1200€ stijgen naar 1500€. Hoe kan zo'n systeem nu rekening houden met hetgeen we afgedragen hebben via belastingen?

 • Wim Van Hoof-Segers

  De zware beroepen zouden zogezegd sneller sterven en daarmee vroeger mogen stoppen. Kan het ook niet zijn dat in die beroepen er nog altijd meer gerookt, gedronken en ongezond geleefd wordt?

 • Arthur Houben

  Deze blabla is enkel verdeel en heers om ons bezig te houden want deze hypocriet stelt zelf dat 'zijn' voorstellen pas na 2 legislaturen in voege zouden kunnen gaan...intussen zit hij met gevulde zakken veilig voor het protest dat ie nu stookt, op een ander graaipostje. Bijna geen enkel voorstel overleeft een verkiezing,de volgende graaier draait het terug of maakt het nog erger en wijst dan op de vorige hypocriet.

 • Tony Vandermaelen

  Bacquelaine bereikt hiermee dezelfde geloofwaardigheid als Verhofstadt zijnde: nul komma nul.