Peiling: vooral jonge en laagopgeleide mensen hebben op Vlaams Belang gestemd

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken kreeg meer dan 122.000 voorkeurstemmen.
Belga/VTM NiEUWS Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken kreeg meer dan 122.000 voorkeurstemmen.
75 procent van de stemmers van Vlaams Belang is laaggeschoold én het zijn vooral mannen, dat blijkt uit een studie die VTM NIEUWS en HLN konden inkijken. Maar dat is niet de enige conclusie. Ook blijkt dat Groen de hoogst opgeleide stemmers heeft en dat vrouwen linkser stemmen dan mannen. Bovendien heeft 12 procent van de Vlamingen pas in het stemhokje beslist voor wie ze zouden stemmen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In een studie van iVOX die VTM NIEUWS en HLN konden inkijken, werd in beeld gebracht wanneer Vlamingen beslist hebben om te stemmen. Daarnaast zocht de studie naar overeenkomsten tussen het profiel van Vlamingen en de partij waarop ze hebben gestemd. De analyses van iVox zijn het resultaat van onderzoek bij 8.452 Vlamingen, met een foutenmarge van 0,81 procent.

Late beslissers

Heel wat mensen hebben erg laat beslist op wie ze zouden stemmen. 12,2 procent van de Vlaamse kiezers heeft pas in het stemhokje zelf beslist welke partij uiteindelijk zijn of haar stem zou krijgen. Van die kiezers heeft 20 procent uiteindelijk voor Vlaams Belang gekozen. Een andere 20 procent heeft dan weer last minute voor N-VA gekozen, 15,7 procent stemde CD&V, 15,2 procent ging op de valreep voor Open Vld, gevolgd door sp.a (11,2 procent), Groen (7,9 procent) en PVDA (6,5 procent).

Maar ook veel mensen wisten al lang naar wie hun stem zou gaan. Veertig procent van de Vlaams Belang-kiezers had zijn keuze al meer dan drie maanden geleden gemaakt. De extreemrechtse kiezer was daarmee, samen met de N-VA-stemmer, al het langst op voorhand overtuigd. Bij Groen wist zo’n dertig procent van de kiezers al meer dan drie maanden op wie te stemmen.

Jongeren kiezen Vlaams Belang of Groen

Naast het tijdstip van stemmen, onderzocht iVox welke mensen op welke partij stemden. Opvallend daarbij is onder meer dat het extreemrechtse Vlaams Belang een pak meer jonge dan oude kiezers aantrok. Van alle mensen die op Vlaams Belang gestemd hebben, is dertig procent jonger dan 34. Enkel Groen had tijdens deze verkiezingen nog meer jonge stemmers. Veertig procent van hen was jonger dan 34. Sp.a heeft dan weer de minst jonge kiezers: slechts 18 procent is jonger dan 34.

Vrouwen stemmen linkser

Uit het onderzoek bleek ook dat vrouwen gemiddeld linkser stemmen dan mannen. Van alle mensen die op Vlaams Belang gestemd hebben, is meer dan de helft (53 procent) een man. De partij heeft daarmee de meeste mannelijke kiezers. Bij Groen is 53 procent dan weer een vrouw. Enkel sp.a en PVDA trekken nog meer vrouwen aan.

Diploma

Tot slot blijkt zijn er ook opvallende vaststellingen met betrekking tot het diploma van de kiezers. Van alle Vlamingen die vorig weekend voor Vlaams Belang hebben gekozen, heeft 75 procent alleen maar een middelbaar diploma. Daarmee heeft de partij de laagst opgeleide kiezers. Bij Groen zien we alweer het omgekeerde: 63 procent van de Groen-stemmers heeft een hoger diploma, daarmee heeft de partij de hoogst opgeleide kiezers.

Ter info: het online onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX tussen 26 mei en 28 mei 2019 bij 8.452 Vlamingen representatief op geslacht, leeftijd en stemgedrag. De maximale foutenmarge bij 8.000 Vlamingen bedraagt 0,81 procent.
734 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marko Decandt

  Ik oefen een job uit waarvoor een hogeschooldiploma noodzakelijk was, maar ik was zo goed in wat ik doe, dat ik de job toch maar gekregen heb. Ik heb enkel mijn middelbaar diploma. Voor mij is een hogeschooldiploma maar een stuk papier met een handtekening op van een schooldirecteur. Intelligentie zit nog altijd in het koppeke.

 • Van Boven Ludwig

  Welk verschil bestaat er tussen hoog en laag geschoolden? De ene kan niet zonder de andere.

 • Rudy Hufkens

  Alsof de "slimmeriken" het zo goed gedaan hebben al die vorige jaren....dit zegt meer dan genoeg....

 • guido Bervoets

  Hoog- of laagopgeleid doet er eigenlijk niet toe. Als je stemt op een partij die een totale onrealistische migratiestop voorstelt en daarbovenop de Belgische - zo niet de Vlaamse - buitengrenzen wil afsluiten met grenscontroles, heb je geen enkele notie van internationale afspraken over mensenrechten,conventies en economie, vrijhandel en geopolitiek. Een beetje gezond verstand is voldoende om te begrijpen dat deze twee voorstellen totaal onrealistisch of niet wenselijk zijn.

 • Nils De Vriendt

  Als Belgische loonslaaf heb je eerder een beperkte keuze...VB of NVA... de rest steelt zich rijk.