Peiling: N-VA blijft grootste partij in Vlaanderen, Ecolo wint terrein in Wallonië

N-VA-voorzitter Bart De Wever en Groen-voorzitter Meyrem Almaci.
BELGA N-VA-voorzitter Bart De Wever en Groen-voorzitter Meyrem Almaci.
Mochten er vandaag verkiezingen plaatsvinden, dan zou N-VA met ruime voorsprong de grootste partij van Vlaanderen zijn. CD&V, Groen en Open Vld strijden op ruime afstand voor de tweede plaats. PVDA stijgt boven de kiesdrempel. Ecolo wordt in Wallonië de tweede grootste en blijft in Brussel de grootste. Dat moet althans blijken uit een peiling van VRT en De Standaard, waarvan de resultaten vandaag werden bekendgemaakt.

N-VA blijft zoals verwacht de grootste partij, met 27,9 procent van de kiesintenties. Dat is zowat 4,5 procentpunt minder dan bij de federale verkiezingen van mei 2014. Daarna volgen CD&V (14,7 procent), Groen (14,6 procent) en Open Vld (14,2) op een kluitje. Voor CD&V betekent het wel een verlies van 3,9 procentpunt ten opzichte van vijf jaar geleden, terwijl de groenen met 6 procentpunt een stevige stap vooruit zetten. 

Opmars

Iets verderop volgt sp.a met 12,7 procent. Daarmee doen de Vlaamse socialisten weer wat beter dan in eerdere peilingen, waarin sp.a zelfs tot onder de 10 procent was weggezakt. Vlaams Belang zet zijn opmars in de peilingen voort en stijgt richting 9,3 procent. PVDA tot slot komt uit op 5,9 procent, dus boven de kiesdrempel, en scoorde zelden zo hoog in de peilingen.

In Wallonië bevestigt Ecolo zijn opmars. De Franstalige groenen komen uit op 22 procent - liefst 13,8 procentpunt meer dan in 2014 - en stoten daarmee de MR (18,3 procent, een daling met 7,5 procentpunt tegen 5 jaar geleden) van de tweede plaats. De PS blijft nummer één met 24,7 procent, wat eveneens 7,3 procentpunt lager is dan bij de verkiezingen. PVDA komt uit op 14,8 procent. Het DéFI van Olivier Maingain haalt de kiesdrempel niet.

In Brussel bevestigt Ecolo zijn marktleiderschap. Net als bij de vorige peiling staan de groenen op nummer één, ditmaal met 21,5 procent - 11 procentpunt beter dan bij de vorige verkiezingen. De PS komt uit op 19 procent, gevolgd door MR met 15,5 procent en PVDA met 11,9 procent. Bij de Vlaamse partijen haalt N-VA 4,2 procent, gevolgd door Groen (3,0) en CD&V (2,0).

Almaci: “Heel duidelijk signaal”

“Dit is de tweede beste peiling van de afgelopen jaren”, aldus Groen-voorzitter Meyrem Almaci in De Ochtend op Radio 1. “Er is een heel duidelijk signaal, namelijk dat mensen aangeven niet tevreden te zijn met de huidige coalitie en het werk dat ze heeft gedaan. Vijf procent vind ik een signaal dat je niet kan negeren, je ziet dat mensen verandering willen en wij zitten in het hart van die verandering.”

“Wij hebben een heel duidelijke samenwerking met Ecolo”, vervolgt de Groen-voorzitster. “Ik reik daarnaast de hand naar progressieve partijen om samen een andere coalitie mogelijk te maken.” De programma’s van Groen en N-VA liggen volgens haar wel heel ver uit elkaar. Een samenwerking ligt daarom moeilijker dan met andere partijen. “Vandaar dat mijn uitgestoken hand eerst gaat naar de andere progressieve partijen.”
108 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • raymond van der craen

  Wat opvalt in deze peiling is ten eerste dat Groen en Ecolo de grootste fractie gaan vormen in de federale regering. Anderzijds zal de vorming van een federale regering kwasi ommogelijk worden gezien Vlaanderen rechts zal stemmen en Walonië links tot uiterst zal stemmen!

 • Peeters Freddy

  Het enige wat de van Groen hebben is veel praat en getetter, Calvo en Almaci spannen de kroon met hun onbeleefde uitspraken.

 • Leo Peeters -Duym

  Fons Casteels zegt: ' Als ze voor de NVA stemmen, dan komt er weliswaar geen onafhankelijkheid van Vlaanderen, maar dan gaat de werkende Vlaming niet zo gepluimd worden zoals Groen en de PS dat van plan zijn.' -- Klopt, als men N-VA stemt komt er nooit een onafhankelijk Vlaanderen; de transfers naar Wallonië zullen blijven doorgaan, zodat de hard werkende Vlaming verder gepluimd wordt. Het VB daarentegen wil noch door de Franstaligen, noch door Groen en de PS gepluimd worden.

 • Danny Govaerts

  Als N-VA in Vlaanderen wint zullen de Vlamingen het geweten hebben. Op nationaal vlak willen ze dan niet in de regering om eens goed oppositie te kunnen voeren. Al moeten ze het land blokkeren .

 • Willy Slachmuylders

  N-VA stemmen is zekerheid ! Groen en Ecolo is afgang voor België ! Het failliet van België !