Peiling Brussel: MR en Ecolo nek aan nek, PS in vrije val

De PS van de Brusselse regeringsleider Pické krijgt klappen in de peiling.
UNKNOWN De PS van de Brusselse regeringsleider Pické krijgt klappen in de peiling.

Volgens een peiling die Dedicated Research heeft uitgevoerd in opdracht van RTBF/Vers L'Avenir voeren MR en Ecolo een nek-aan-nekrace om in Brussel de grootste partij te worden. De Franstalige liberalen zouden 26,7 procent halen; Ecolo 26,3 procent. De PS is met amper 14,4 procent in vrije val. Het cdH volgt met 12,2 procent.

PS verliest
In 2004 was de PS met 28,8 procent nog de grootste partij in het Brussels gewest, voor de MR, die 28 procent haalde. Die krachtsverhoudingen zouden volgens de peiling volledig wijzigen.
De MR zou 1,3 procent verliezen en het een stuk slechter doen dan bij de federale verkiezingen van 2007 (32 procent). Toch zouden de Franstalige liberalen de grootste partij worden.

Ecolo winnaar
De grote winnaar zou Ecolo worden, dat met 26,3 procent zijn score van 2004 (8,4 procent) meer dan verdriedubbelt en net niet de MR naar de kroon steekt.

De PS, die met Charles Picqué in Brussel de minister-president levert, verschrompelt tot 14,4 procent. Dat is maar liefst een halvering ten opzichte van vijf jaar geleden. Het cdH blijft met 12,2 procent zo goed als ter plaatse trappelen.

Vlaams Belang blijft grootste
Langs Vlaamse kant zou het Vlaams Belang (van 4,7 naar 3,8 procent) de grootste blijven, voor Open Vld (2,9 procent), sp.a (2,7 procent), Groen! (2,5 procent) en CD&V (2,3 procent). LDD en N-VA moeten het met 0,6 procent stellen. De peiling, met een foutenmarge van 3,1 procent, geeft tot slot nog aan dat 20 procent van de kiezers nog onbeslist is. (belga/vsv)