Peeters treedt op tegen nepuniversiteiten

Stockbeeld
Thinkstock Stockbeeld
Er lopen momenteel 81 onderzoeken naar onderwijsinstellingen die valse diploma's uitreiken of het etiket universiteit of hogeschool misbruiken. Dat laat minister van Economie Kris Peeters (CD&V) weten. Tien pv's zijn al doorgestuurd naar het parket. 

 52 onderwijsinstellingen in Brussel, 18 in Vlaanderen en 11 in Wallonië worden momenteel door de Economische Inspectie onderzocht. Het zijn zowel onderwijsinstellingen die afstandsonderwijs aanbieden als instellingen die voorzien in contactonderwijs. En het gaat vooral om instellingen die hoger onderwijs aanbieden. 

De Economische Inspectie gaat na of de onderwijsinstellingen correcte informatie geven over de opleidingen die ze aanbieden en de diploma’s die ze mogen uitreiken. De meest voorkomende inbreuk is dat onderwijsinstelling onterecht de indruk wekt dat ze erkend is als universiteit of hogeschool of dat ze bachelor-, master- of doctoraatsdiploma’s kan uitreiken. Er werden 46 waarschuwingen uitgeschreven en 10 processen-verbaal werden overgemaakt aan het parket. 9 onderwijsinstellingen hebben hun activiteiten stopgezet na het onderzoek en 2 websites werden ontoegankelijk gemaakt. 

De instellingen die een inbreuk hebben gepleegd, krijgen eerst een waarschuwing. Als ze hun zaken niet op tijd in orde krijgen, gaat de Economische Inspectie over tot het opstellen van een proces-verbaal. De boetes kunnen oplopen tot 200.000 euro.
8 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Dirk Van braekel

  Buitenlandse werkgevers in Belgie erkennen vaak deze nep universiteiten met ronkende namen die diploma's tegen klinkende munt verkopen. Deze nep universiteiten trekken veel buitenlandse studenten aan die pas later begrijpen dat ze bedrogen worden.

 • guido vermeyen

  vraag me af wanneer optreden tegen "nepministers"of toch degenen die doen alsof.

 • Loze Visser

  Peeters is een man van veel ( onduidelijke ) woorden ! Maar daden daarentegen .....?

 • Clement Asselman

  Is onderwijs een dossier voor economische zaken?

 • jaak Peeters

  Onderwijs is toch een Vlaamse materie? Of wil hij weer eens in het nieuws komen. De primeur heeft hij immers niet: dit soort nep-uniefs bestaat al 50 jaar, sinds de Amerikanen hier binnen zitten.