Peeters schakelt versnelling hoger: "Proefperiode komt terug"

Kris Peeters (CD&V) legt deze maand negen voorstellen op de regeringstafel om de jobcreatie een extra boost te geven.
belga Kris Peeters (CD&V) legt deze maand negen voorstellen op de regeringstafel om de jobcreatie een extra boost te geven.
"De proefperiode voor beginnende werk­nemers komt terug, de e-commerce krijgt een apart nachtregime en ik zet door met mystery calls." Dat kondigt minister van Werk Kris Peeters aan.

De vicepremier van CD&V sprak dinsdag de ambitie uit om tegen 2025 tot volledige tewerkstelling te komen. "Een gezonde ambitie, maar daarvoor zal hij eerst een paar tandjes moeten bijsteken en wat minder naar de vakbonden luisteren", luidde het snelle antwoord van zijn coalitiepartners. Waarop Peeters gisteren in de Kamer negen voorstellen opsomde die hij deze maand op de regeringstafel legt. Opvallend is dat CD&V'er met eigen teksten komt in een aantal dossiers waar de sociale partners niet uitraken. "De proefperiode voor beginnende werknemers komt terug. Ik heb een eigen voorstel klaar om de opzeg­termijn tijdens de eerste zes maanden geleidelijker op te bouwen."  

Proefperiode light
Peeters ­baseert zich op de deal over een 'proef­periode light' die de Groep van 10 sloot, maar die weer werd afgeschoten door de bonden. "Ik werk ook aan een bijzonder kader voor de e-commerce. Dat betekent dat de uren van nachtarbeid in deze sector zullen aangepast worden, naar Nederlands voorbeeld. En ik zet ook door met mystery calls tegen discriminatie."  

Voor deze praktijktesten staan Open Vld en vooral N-VA echter op de rem, maar Peeters wijst er fijntjes op dat de Brusselse regering - met Open Vld - er ook mee doorzet. De liberalen laten daarop weten dat ze met een eigen voorstel ­komen.

Lees in onze Pluszone, exclusief voor abonnees, alles over de plannen van Kris Peeters en bekijk zijn lijstje met negen voorstellen. Proef nu vier weken voor maar 1 euro!