Peeters over bruid die geen hand wilde geven: "Ik zou daar niet over struikelen"

"Wanneer er sprake is van respect op een andere manier, zoals bijvoorbeeld, hand aan het hart en een buiging maken, dat is heel veel respect hebben voor de andere. Ik zou, wanneer dat respectvol is, daar niet over struikelen", aldus Peeters over de kwestie.
VRT "Wanneer er sprake is van respect op een andere manier, zoals bijvoorbeeld, hand aan het hart en een buiging maken, dat is heel veel respect hebben voor de andere. Ik zou, wanneer dat respectvol is, daar niet over struikelen", aldus Peeters over de kwestie.
De Mechelse schepen van Diversiteit, Integratie, Burgerzaken, Onderwijs en Juridische Zaken Marc Hendrickx (N-VA) heeft vandaag geweigerd een huwelijk te voltrekken omdat de bruid hem de hand niet wilde schudden uit geloofsovertuigingen. Federaal vicepremier en minister van Werk Kris Peeters zou daar zelf echter geen probleem mee hebben, zei hij vanavond in Van Gils & Gasten.

“Stel dat u in Antwerpen schepen zou zijn”, vroeg Lieven Van Gils aan de kandidaat-burgemeester voor Antwerpen, “zou u dan ook weigeren om zo’n huwelijk te voltrekken in die omstandigheden?”

“Antwerpen telt 170 nationaliteiten. Het gaat hier over respect: respect voor de vrouw, de medemens. En men kan ook op een andere manier respect betonen dan door een hand te geven”, reageerde Peeters. “In Vlaanderen is een hand geven heel belangrijk. Maar we moeten eens rustig nadenken.”

Felle reacties

De minister van Werk haalt aan dat hij al felle reacties kreeg met Aron Berger, de chassidische jood die tijdelijk op de Antwerpse CD&V-lijst stond, maar zijn kandidatuur weer introk na controverse om het feit dat hij weigert vrouwen een hand te geven.

"Wanneer er sprake is van respect op een andere manier, zoals bijvoorbeeld, hand aan het hart en een buiging maken, dat is heel veel respect hebben voor de andere. Ik zou, wanneer dat respectvol is, daar niet over struikelen", aldus Peeters.
612 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Berthie Gijsen

  Niemand moet nog stemmen voor de CD&V .Weg met al die zakkenvullers.

 • robert van puyenbroeck

  Ik zou graag zijn smoeltje eens zien wanneer hij met uitgestoken hand in bijzijn van de pers wordt genegeerd door zo een schepsel.

 • Bernaerts Diane

  Peeters heeft nu "de bonen gefret", maar dat op het Antwerpse stadhuis de regel geldt dat aan orthodox-joodse koppels géén hand wordt gegeven, daar heeft blijkbaar niemand problemen mee? Waarom denken jullie dat we nu De Wever niet horen? Hoog tijd dat hij in deze kwestie ook eens kleur bekent!

 • Roland Desnyder

  Je hebt al genoeg gestruikeld ...kwakzalver!!!

 • Frank Keldermans

  Wat een oetlul van formaat zeg. Pek en veren en weg ermee