Peeters gaat verder met CD&V, N-VA en sp.a

UNKNOWN

Vlaams formateur Kris Peeters start coalitiegesprekken met CD&V, N-VA en sp.a. Open Vld valt dus uit de boot. Volgens Peeters is door de economische crisis snel nood aan een samenhangende Vlaamse regering "waarin de verschillende partners zich maximaal vinden". De coalitiegesprekken starten maandagavond. Hij wil zo snel mogelijk tot een "krachtig" regeerakkoord komen.

Peeters hakte de knoop door nadat hij de voorzitters van N-VA, sp.a en CD&V had ontvangen. N-VA en sp.a hadden laten verstaan dat ze liever niet met vier partijen zouden regeren. N-VA koos duidelijk voor een coalitie met CD&V en sp.a, de sp.a wou slechts met drie partijen in de regering en had geen bezwaar tegen de N-VA. CD&V-voorzitter Thyssen stelde vandaag nogmaals dat haar partij geen voorkeur wilde uitspreken voor een coalitie met drie of vier, maar dat ze vastgesteld had "dat twee partijen met drie verder willen, zonder Open Vld".

Inhoudelijk project voor Vlaanderen
"De huidige economische toestand vraagt een samenhangend en doelgericht beleid en een daadkrachtige en eensgezinde Vlaamse regering", zei Peeters. Afgaande op de gesprekken van vandaag leek het Peeters "aangewezen om te trachten een regering te vormen met drie partijen". Er moet een Vlaamse regering komen waarin de verschillende partners "zich maximaal kunnen vinden op basis van een inhoudelijk project voor Vlaanderen".

Peeters zei ook dat hij rekening heeft willen houden "met de duidelijke signalen die de kiezer op 7 juni heeft gegeven".

Telefoontje naar Verhofstadt
Hij heeft Open Vld-voorzitter Guy Verhofstadt telefonisch van zijn beslissing op de hoogte gebracht. De liberalen zullen dus geen deel uitmaken van de volgende Vlaamse regering, maar zeggen dat dit niets veranderd aan hun engagement om in de federale regering te blijven.

Maandag starten gesprekken
De coalitiegesprekken tussen CD&V, N-VA en sp.a starten maandagavond in het Errerahuis. Voor het verdere verloop van de gesprekken wordt er wellicht uitgeweken naar een andere locatie.

Een regering bestaande uit CD&V, N-VA en sp.a heeft in het Vlaams parlement 66 op 124 zetels. Dat is een vrij krappe meerderheid. Ter vergelijking, de vorige Vlaamse regering startte in 2004 met een meerderheid van 85 zetels. Maar een krappe meerderheid hoeft niet noodzakelijk een probleem te zijn. Dat bewees Vlaams minister-president Luc Van den Brande in het verleden door jaren zonder veel problemen te regeren met maar één zetel op overschot. (belga/sps/eb)