Peeters en Francken vechten relletje uit over naakt fouilleren minderjarigen: “Trap vooral na, hebben op 26 mei gezien wat Vlamingen daarvan vinden”

Theo Francken en Kris Peeters, hier nog samen in de regering.
BELGA Theo Francken en Kris Peeters, hier nog samen in de regering.
Ex-vicepremier Kris Peeters (CD&V) reageerde gisteren in ‘Terzake’ op Canvas op zijn imago van dwarsligger binnen de Zweedse coalitie. “Ik? Geef me voorbeelden wanneer ik dwarslag zonder argumenten. Ik verzet me tegen naakt fouilleren van minderjarigen, ja.” Waarop ex-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) ontkende dat zo’n voorstel ooit op tafel heeft gelegen. “Zo typerend voor CD&V.” De twee kibbelen op Twitter bitsig verder.

“Ik vind dat zeer spijtig”, zei Kris Peeters in ‘Terzake’. “De vraag is: wanneer en voor welk dossier heb ik het been stijf gehouden? Ik geef een voorbeeld. Er is een voorstel gekomen dat in gesloten centra geen uitzondering werd gemaakt voor naakte fouillering van minderjarigen. Dat wil zeggen: een meisje van zes jaar alle kleren uitdoen.”

“Er is nog een voorstel in de regering gekomen waar in diezelfde gesloten instellingen men 24 uur iemand in de isoleercel kon steken, en men maakte geen onderscheid voor minderjarigen. Op dat punt heb ik gezegd dat het niet zal gebeuren en we zullen ervoor zorgen dat minderjarigen die naakte fouillering niet moeten ondergaan en dat die 24 uur isoleercel niet opgaat.”

“Ik kan nog zo’n dossiers geven. Als ze dan zeggen: je bent een dwarsligger, je hebt dingen tegengehouden, geef me dan voorbeelden waar ik zou dwarsgelegen hebben zonder argumenten. Ik betreur dat men niet gevraagd heeft op welke punten ik heb dwarsgelegen en of daar een argument voor is. Ik heb mijn been stijf gehouden voor heel belangrijke dossiers.”

“Nooit op tafel gelegen”

Theo Francken, voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie, stuurde kort daarna een tweet uit waarin hij ontkende dat zo’n dossier ooit voorgesteld werd. “Kinderen aan een naaktfouille onderwerpen heeft nooit op tafel gelegen. Wel een 17(?)-jarige illegaal met een zwaar verleden van drugs en geweld. Dag Kris.”

“Het is trouwens zo typerend voor de CD&V-houding inzake migratie doorheen de Zweedse regering”, vervolgt Francken nog. “Pure emo, nauwelijks dossierkennis, gekrijs.”

"Trap vooral wat na”

Peeters deelde daarop enkele screenshots van een verslag van een interkabinettenwerkgroep, een zogenaamde IKW, waarin ambtenaren uit verschillende ministeriële kabinetten bij elkaar komen om dossiers voor te bereiden. In die verslagen valt te lezen dat “door IKW-leden wordt meegegeven dat er bezwaren zijn (...) over het fouilleren van minderjarigen”. Ook wordt de vraag gesteld beter te omschrijven wat een fouille exact inhoudt. “Bewuste voorstel dat ik heb tegengehouden wou kinderen in gesloten centra aan zelfde regels onderwerpen als volwassenen. Dat wil zeggen: naaktfouilles voor alle kinderen mogelijk ongeacht leeftijd of situatie”, geeft Peeters mee.

Maar ook dat ontkent Francken in alle toonaarden. “Nooit is er gesproken van fouilleren van naakte personen. Wel grondige kledingcontrole; casus was bijvoorbeeld een drugsverslaafde gewelddadige 17-jarige, of ouders die via kledij kind drugs of wapens willen binnensmokkelen.” “Het werd trouwens in consensus geschrapt”, besluit Francken. “Maar trap vooral wat na, heb op 26 mei gezien wat de Vlamingen van natrapperij op mij en mijn beleid, vinden. Dag Kris.”
117 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Ooijen

  Marc Baeyens, 3 of 4 maal hetzelfde beweren bij 1 artikel is geen bewijs van gelijk hebben Marc.

 • Marc Baeyens

  Sinds Peeters zijn eigen copernicaanse revolutie voor Vlaanderen heeft verloochend is het van kwaad naar erger gegaan met die man. Hij deed/doet gewoon aan politiek voor de macht, en heeft geen scrupules om zijn verkooppraatjes goed te praten.

 • Vera Bres

  Peeters is natuurlijk een gefrustreerde man hé, gefaald in de Belgische politiek, veel beloofd ...maar niets gedaan , zijn laatste belofte was Arco en ook gefaald , wilde burgemeester van Antwerpen worden en ook gefaald ,nu naar Europa om daar de laatste jaren zijn zakken nog goed te vullen.

 • Wilfried Vanden Berg

  Peeters is en blijft een leugenaar . En dat zal niet veranderen als hij in Europa de luie wannes kan gaan uithangen . Wat hij trouwens in de Belgische politiek al jaren doet . Alleen uitvluchten zoeken en verkondigen en zeer veel valse beloftes verkopen , waar nooit iets van terecht komt . In Puurs en Ruisbroek zullen ze wel blij zijn dat ze van hem verlost zijn.

 • Arne Van Gheluwe

  Francken was weer te laf om face to face in dialoog te gaan. Hij blijft liever achter zijn veilig twitteraccount... En dat hij steeds akkoord ging met Peeters, dat vergeet hij te twitteren. Of straffer nog, hij twitter 'per ongeluk' het tegenovergestelde...