Peeters: "Elke coalitiepartner heeft samenstelling regering goedgekeurd"

Alle meerderheidspartijen hebben bij de vorming van de regering de samenstelling ervan goedgekeurd. Dat heeft vicepremier Kris Peeters (CD&V) vandaag verklaard in de Kamer, na de uithaal van N-VA-voorzitter Bart De Wever over de functie van staatssecretaris van Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V). "Ik denk dat Pieter De Crem uitstekend werk levert", verdedigde Peeters zijn partijgenoot.

Tijdens een werkbezoek aan New York stelde De Wever zich eerder deze week vragen over de zin van de functie van staatssecretaris De Crem. De uitspraken leidde aan de andere kant van de Atlantische Oceaan tot een reeks vragen aan vicepremier Peeters tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de plenaire Kamer.

"De vraag is wie de übertoerist van de week is. Bart De Wever of Pieter De Crem", stelde Filip Dewinter (Vlaams Belang). Ook Dewinter vindt dat Buitenlandse Handel geen federale bevoegdheid is. "De vraag is of De Wever de juiste man is om dat aan te kaarten. Uiteindelijk is hij een van de architecten van deze regering en heeft hij dus ook Pieter De Crem aangesteld".

'De vraag is wie de übertoerist van de week is. Bart De Wever of Pieter De Crem'

Filip Dewinter (Vlaams Belang)

"Met zulke vrienden heeft een mens geen vijanden meer nodig", klonk het bij Wouter De Vriendt (Groen). Ook hij vond de uithaal "vrij hypocriet" van N-VA. "Bart De Wever zat zelf mee aan tafel" toen de bevoegdheden werden verdeeld tijdens de regeringsonderhandelingen. De groene fractie stelt voor om Buitenlandse Handel opnieuw bij Buitenlandse Zaken onder te brengen. Dat zou tot efficiëntiewinsten leiden en zou een coherenter beleid op het vlak van mensenrechten mogelijk maken.

"Voor deze regering is het van essentieel belang de economische activiteit te stimuleren en buitenlandse investeerders aan te trekken. Ik hoop dat iedereen het daarmee eens is", antwoordde minister Peeters. Hij verwees daarbij ook naar een eerdere uitspraak in de Kamer, namelijk dat "de kleur van de kat hem niet interesseert, als ze maar muizen vangt".

'Met zulke vrienden heeft een mens geen vijanden meer nodig'

Wouter De Vriendt (Groen)

Beleidsverklaring

Tegelijkertijd onderstreepte Peeters dat elke coalitiepartner de samenstelling van de regering heeft goedgekeurd ten tijde van de regeringsonderhandelingen. Ook verwees hij naar de beleidsverklaring van De Crem, die de rol van de staatssecretaris - in een geest van samenwerkingsfederalisme - verduidelijkt. Richting Dewinter en De Vriendt wees Peeters er nog op dat ze niet of amper zijn tussengekomen bij de voorstelling van De Crems beleidsnota.

"U moet niet op mij boos zijn, u moet zich boos maken op Bart De Wever", reageerde Dewinter. "Ik behoor officieel tot de oppositie. Bart De Wever maakt officieus deel uit van de oppositie. Met een coalitiepartner als De Wever hebt u geen oppositie nodig". De Vriendt stelde dan weer dat er zo weinig is tussengekomen over het beleid van De Crem "omdat het weinig omhanden heeft".