Peeters: "Dit was de meest stabiele Vlaamse regering in 15 jaar"

Kris Peeters met Brussels lijsttrekker Brigitte Grouwels en voorzitter Wouter Beke.
REUTERS Kris Peeters met Brussels lijsttrekker Brigitte Grouwels en voorzitter Wouter Beke.
Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) was vandaag te gast in het 'kiescafé' van 'De Ochtend' op Radio 1. Daar verdedigde hij het werk van zijn voorbije Vlaamse regering: "Dit was de meest stabiele regering in 15 jaar".

Een opmerkelijke uitspraak gezien de vele interne gelekte mails waarin collega-ministers omschreven worden als "opgetrokken uit teflon en beton gevoelloze karikatoren". Bovendien blijken de Vlaamse coalitiepartners CD&V, sp.a en N-VA het grondig oneens over Vlaamse dossiers als de hervorming van het secundair onderwijs. Toch vindt Peeters dat zijn regering Vlaanderen goed door de crisis heeft geloodst, en daar is hij ook trots op: "We zijn elke keer uit de moeilijke discussies geraakt. Het was delicaat, maar het is gelukt."

Peeters geeft toe dat niet alles is opgelost, zoals de Antwerpse mobiliteitsknoop, maar verdedigt zich dat de politiek daar ook bepaald procedures moet volgen. En over de twee langetermijnplannen 'Vlaanderen in Actie' en 'Nieuw Industrieel Beleid' "moet je die lange termijn blijven vasthouden, ook al zijn de resultaten nog niet meteen zichtbaar."

De Wever premier?
De opening die concurrent Bart De Wever (N-VA) gisteren plots liet om toch federaal premier te worden, verbaasde Peeters naar eigen zeggen niet. "Het is verwonderlijk dat het zo lang heeft geduurd en dat dat nu plots het grote nieuws is".

Over De Wevers boodschap voor de Franstaligen, zei Peeters dat het moeilijk wordt voor De Wever om een coalitie te vormen. "De Wever stuurt één tweet uit naar de Franstaligen om de kranten te vullen en het gespreksonderwerp te worden. Wij zijn in Wallonië geweest, wij zijn met de mensen gaan spreken, dat is iets anders dan een tweet sturen, dat is echt in dialoog gaan."

"Er zal op een andere manier met de Franstalige collega's gesproken moeten worden als we snel een regering willen vormen", klonk het nog. "Het is heel moeilijk om rond de tafel te gaan zitten met mensen die men de hele tijd schoffeert."

Peeters ging niet in op de suggestie van federaal vice-premier Johan Vande Lanotte (sp.a), die in De Tijd vandaag de deur open zet voor een vierpartijenregering met Groen. "Ik ga voor mijn programma, voor coalities nodigt u mij maar uit na 25 mei". Hij voegde er wel nog aan toe dat een regering met zo weinig mogelijk partijen het beste is.