Peeters betreurt "indianenverhalen" uit eigen CD&V-rangen

BELGA
Ontslagnemend vicepremier Kris Peeters (CD&V) betreurt dat mensen binnen zijn eigen partij het verhaal hebben verspreid dat Peeters eigenlijk niet naar Europa wilde verhuizen, maar zijn kansen gaaf wilde houden om deel uit te kunnen maken van een volgende regering. Dat heeft hij verklaard in Terzake op Canvas.

Peeters heeft vandaag zijn ontslag aangeboden als minister van de federale regering, om donderdag de eed af te leggen in het Europees parlement. Dat daar zoveel tijd over ging sinds de verkiezingen van 26 mei, voedde de geruchten dat hij liever niet naar Europa wilde, om eventueel in de volgende regering te kunnen zetelen.

"Ik vind het zeer spijtig dat van mijn eigen partij sommigen die wilde verhalen de wereld hebben ingestuurd", zei Peeters, die geen namen van partijgenoten wilde noemen.

Normaal gezien beslist CD&V donderdagavond over wie zijn opvolger wordt binnen de regering. Binnen de federale regering geldt immers een taalpariteit, dus er moeten evenveel Nederlandstaligen als Franstaligen deel van uitmaken. Een eventueel vertrek van MR-vicepremier Didier Reynders naar de Raad van Europa - indien hij tot secretaris-generaal wordt verkozen - speelt daarin normaal gezien niet meteen een rol. Hij zou immers pas die functie opnemen wanneer het mandaat van de huidige secretaris-generaal afloopt, ergens in het najaar. Indien Reynders niet verkozen wordt, dan blijft hij deel uitmaken van de ontslagnemende regering tot er een nieuwe ploeg het levenslicht ziet, zoals hij eerder al aangaf. 
41 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • FRANK Van Beek

  " Ken U zelf" mijnheer Kris Peeters is het BEGIN van de "wijsheid"; secundo is leren uit uw fouten en nederig zijn.

 • Marc Baeyens

  Als Peeters met zijn getrouwe tseventaal en leugens uitpakt in Europa zal zijn vlammetje rap gedoofd worden. De kibbelaar van België zal snel met de rug aangekeken worden als hij daar ook alles wat hem niet aanstaat gaat blokkeren. Ziet er niet goed uit om zijn frustratiepeil te doen dalen.

 • oswald billiet

  Peeters, het moet gezegd, heb ik nooit zien ijveren om de omzet van zijn daden om te zetten in bewondering. Hij is niet zo, hij kan niet zo zijn. het is zijn natuur van rechtlijnige. En dat maakt hem minder sympathiek, maar ieder moet wel erkennen dat hij nooit bedelde om de gunst van de kiezer. Hij was een product van de VMO en die maken geen bochten. Zo zal hij ook zijn in Europa. Een aanwinst.

 • Benny Deridder

  Europa = politiekersasiel voor al diegenen die er niks meer van bakken in hun thuisland, maar toch nog wat willen graaien en in de media komen.

 • Jan Van Rompaey

  Ik heb hem ooit vertrouwd. Altijd die heimelijke lach op zijn face..Doek CD&V maar helemaal op.