Peeters: "Belastingen verhogen? Dalle sprak voor zijn beurt"

BELGA
Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) hebben de koning ingelicht over de vordering van hun werkzaamheden. De co-formateurs brachten de vorst een 'hoopvolle boodschap' over de vorming van een federale regering. In de tweede helft van augustus komt de centrale onderhandelingsgroep opnieuw bij elkaar. Tegenover de VRT ontkende Peeters dat er aan een belastingverhoging wordt gewerkt.

De twee brachten de koning louter een stand van zaken. Een echte doorbraak in de onderhandelingen is er nog niet en er wordt voorlopig ook geen nieuwe datum bekendgemaakt waarop ze de koning opnieuw zullen ontmoeten.

"Belangrijk werk verricht"
"Inhoudelijk is al belangrijk werk verricht", stellen de twee co-formateurs in een mededeling. "De architectuur van het toekomstig federaal regeerakkoord is intussen vastgelegd. De koning heeft ons gevraagd onze opdracht verder te zetten. Wij zullen in de komende dagen op dezelfde manier voort onderhandelen."

Peeters en Michel zien een goede kans op slagen voor een regering met N-VA, MR, CD&V en Open Vld. Ze werken aan een startnota, die vanaf midden augustus tot een nieuwe fase in de onderhandelingen zal leiden. Vanaf dan worden de verschillende onderdelen van het toekomstige regeerakkoord in detail besproken.

"Eerst op overheid besparen"
Tegenover de VRT ontkende Peeters dat er een belastingverhoging in het verschiet ligt. CD&V-onderhandelaar Benjamin Dalle had in een interview met De Morgen verklaard dat de nieuwe federale regering de belastingen zou moeten verhogen om een begrotingsevenwicht te bereiken. "Bij een saneringsoperatie van 17 miljard euro is dat onvermijdelijk", stelde Dalle.

"Benjamin Dalle sprak voor zijn beurt", maakt Peeters vandaag duidelijk. "Er moet eerst gekeken worden hoe er op de overheid zelf kan worden bespaard."

BELGA