Pedofiele ex-leraar vraagt zelf om chemische castratie: "Het moét stoppen"

photo news / JVK
De man die deze maand op de Boekenbeurs in Antwerpen opgepakt werd nadat hij een 11-jarig meisje had betast, heeft gisteren aan de rechter gevraagd zich chemisch te laten castreren. De 52-jarige ex-leraar liep al twee eerdere veroordelingen voor kinderporno op.

Dirk L. vroeg de rechter in Kortrijk zijn eerdere voorwaarden niet in te trekken maar een chemische castratie als extra voorwaarde op te leggen. "Ik besef dat het moet stoppen. Die fantasieën moeten uit mijn hoofd. Ik ben mijn job als leraar, mijn huwelijk en deels ook mijn kinderen kwijt." De rechter ging daar niet op in. De eerdere voorwaardelijke veroordeling tot één jaar cel werd zo effectief.

Opvliegers

De man beloofde zodra hij vrijkomt een psychiater te zullen raadplegen en te bekijken of chemische castratie mogelijk is. Daarbij wordt met een inspuiting de werking van bepaalde hormonen tegengegaan. Dat gebeurt alleen op vraag van de persoon zelf en kan nooit door een rechter opgelegd worden. "Al kan het een voorwaarde zijn, bijvoorbeeld om vervroegd vrij te komen", zegt professor Kris Goethals van het Universitair Forensisch Centrum in Antwerpen. In Vlaanderen worden elk jaar dertig tot vijftig zulke behandelingen uitgevoerd. "Dit is een drastische maatregel, die zowel gevolgen heeft voor de strafbare als de niet-strafbare seksuele beleving. Een chemische castratie brengt een man in een soort mannelijke menopauze, zodat hij ook opvliegers, borstvorming, gewichtstoename en in extreme gevallen zelfs botontkalking kan krijgen. Erecties en ejaculaties zijn niet of bijna niet meer mogelijk én de fantasieën nemen af." (LSI/IBO)
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • mieke kenis

  Hij had ervoor kunnen kiezen om dat 11 jarig kind niet aan te raken. Het is niet omdat het zijn fantasie is dat hij zich moet overgeven daaraan. Straf effectief uitzitten tot op het einde.

 • Conny Van den Bosch

  Chemische castratie is het gebruik van medicijnen om de werking tegen te gaan van de hormonen die door de teelballen worden afgegeven. Het effect is omkeerbaar!!! In de praktijk blijkt echter dat de medicatie de hormoonhuishouding wel goed beïnvloedt, maar dat de effecten op de bijhorende gedachten en gedragspatronen niet altijd even groot zijn. Dus ... niet doeltreffend.

 • bryan de ceuster

  SABINE TAVERNIER: Van zodra je u niet meer seksueel aangetrokken voelt tot kinderen, waarom zou je dan in godsnaam nog gaan bepotelen? Ik ben zelf niet seksueel aangetrokken tot mannen bv. Er is dus m.a.w. niets in mijn lichaam dat ernaar verlangt om een man te gaan bepotelen. Uiteraard is chemische castratie dus nuttig!

 • Lydia Appelmans

  Chemische castratie doet de fantasieën afnemen en laat die nu net in het hoofd plaatsvinden ! Dus ook de fantasieën om de handen te gebruiken. Is dat nu zo moeilijk te begrijpen ? Ik vind het heel goed van deze man dat hij het probleem onder ogen ziet dat het een ziekte is en er iets wil aan doen !

 • Gunther Abers

  Definitieve castratie ja