Pediater waarschuwt jonge ouders: "Neem voorzorgsmaatregelen tegen gevreesde RSV-virus"

Volgens pediater Marc Raes moeten jonge ouders vanaf 8 oktober voorzorgsmaatregelen nemen tegen het gevreesde RSV-virus

RSV is in het land.
Thinkstock RSV is in het land.
Elk jaar belanden zowat 3.500 baby’s jonger dan een jaar met RSV in een Belgisch ziekenhuis. Veelal worden de kindjes beademd tot de ergste longproblemen over zijn, een enkele keer loopt het fataal af. Bij gebrek aan vaccin of geneesmiddel ligt alle heil bij preventie. Pediater Marc Raes heeft nu berekend vanaf welke datum artsen en ouders maatregelen moeten nemen. Soms is het volgens Raes zelfs nodig om de crèche te mijden.

Net zoals het griepseizoen, is nu ook de RSV-epidemie in ons land afgebakend. Dat is een verdienste van professor Marc Raes, verbonden aan het UZ Leuven en het Hasseltse Jessa-ziekenhuis. In samenwerking met het biofarmaceutisch bedrijf AbbVie vroeg hij negen Belgische ziekenhuizen 13 jaar lang om aan te geven wanneer zij in hun labo positieve RSV-stalen binnenkregen. "Zo kon ik berekenen dat het RSV-seizoen in België meestal start rond de 41ste week van het jaar, dat is jaar vanaf 8 oktober. Maar sommige jaren slaat het Respiratoir Syncytiaal Virus met een tweetal weken vertraging toe. Het ene jaar eindigt het RSV-seizoen al eind januari, uitzonderlijk is waakzaamheid vereist tot eind april."

Injecties voor prematuurtjes

Die data zijn voor pediaters belangrijk om te berekenen vanaf wanneer risicopatiëntjes, die niet opgewassen zijn tegen een bijkomend probleem, een preventieve spuit moeten krijgen. "Die injecties met antistoffen zorgen ervoor dat RSV zich niet in het lichaam kan verspreiden", legt professor Raes uit. "De maandelijkse spuitjes zijn zeer duur, zodat ze in de terugbetaling worden voorbehouden voor de meest kwetsbare kinderen. Prematuurtjes wiens luchtwegen én immuunsysteem nog niet voldoende ontwikkeld zijn, maar ook baby’s met een aangeboren hartafwijking. Per kindje worden slechts vijf spuitjes terugbetaald. Het RSV-virus blijft immers gemiddeld 20 weken in het land. Start je te vroeg met inspuitingen, dan riskeer je aan het eind van het seizoen zonder bescherming te zitten."

Preventie
Volgens professor Raes kunnen àlle jonge ouders en grootouders vanaf 8 oktober trouwens maar beter hun voorzorgen nemen. Want RSV kan ook gezonde kinderen met bronchiolitis in het ziekenhuis doen belanden. "Soms zijn er blijvende gevolgen zoals astma door versmalling van de luchtwegen of zelfs een fatale afloop. Terwijl datzelfde virus bij een volwassene meestal alleen maar een verkoudheid veroorzaakt. Zit je neus dicht, dan moet je beseffen dat  die onschuldige verkoudheid misschien wel is vervoorzaakt door het RSV-virus. Draag een mondmasker, om te voorkomen dat je RSV doorgeeft." 

Hygiëne is ook zeer belangrijk, hamert Raes er nog eens in. "Was je handen voor je je kindje verzorgt, want misschien heb je onbewust je neus aangeraakt en zit het virus op je vingers. De handen onder de kraan houden volstaat trouwens niet om het RSV te verjagen. Je moet je handen zeker twee minuten wassen. Reinig ook de handrug en de ruimte tussen je vingers, en gebruik een desinfecterende gel. Ontsmet voorts regelmatig het speelgoed van kleine kinderen."

Winter overbruggen
Raes gaat nog verder en vindt dat dat jonge ouders zich met hun zuigeling beter terugtrekken in de huiselijke kring, zolang RSV in het land is. "Laat verkouden mensen uit je familie- of vriendenkring niet in de buurt van je kinderen komen.  Zeg desnoods bezoek af en neem je baby ook niet mee naar afgesloten plaatsen waar veel mensen samen komen, zoals sporthallen, supermarkten en winkelcentra." 

Kindjes die vaak ziek zijn kan je volgens Raes zelfs beter niet blootstellen aan de broeihaard van een crèche. "Ik heb het niet over kinderen die elke week een verkoudheid hebben. Maar als je baby al enkele keren in het ziekenhuis heeft gelegen, kan je beter overwegen om je kindje in het RSV-seizoen niet meer naar de kinderopvang te brengen. Vraag aan je schoonmoeder of ze er in de winter voor wil zorgen."
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.