Exclusief voor abonnees

Pauline (20) had zeven pogingen nodig voor haar theoretisch examen: “Nu ken ik de wegcode wel van buiten”

Meer dan helft Vlaamse kandidaten slaagt pas na derde poging voor rijexamen

Bijna twee op de drie Vlamingen (64%) die vorig jaar probeerden voor hun theoretisch rijexamen te slagen, hadden daar minstens vier pogingen voor nodig. Voor de praktijk moest 54% minstens viermaal naar het examencentrum.  

Pauline De Baets (20) had zeven pogingen nodig om te slagen voor haar theoretisch examen. “Oké, bij de eerste twee, na de verplichte theorielessen op school, was ik er als 17-jarige misschien nog niet zo mee bezig, maar voor de jongste vijf heb ik telkens wel echt gestudeerd”, verzekert de jongedame uit Maldegem. Uiteindelijk kende ik de vragen uit het cursusboek en op de website van de VAB vanbuiten. Helaas waren het niet dezelfde als op het examen.” Pauline behaalde met scores van 35, 39 of 40 veelal net niet de vereiste 41 op 50. Poging zeven, een ‘vertraagd examen’, waarbij men niet alleen extra tijd maar ook toelichting per vraag geeft, lukte het wél: 42 op 50. Geslaagd! “Na zevenmaal ken ik de wegcode nu wel van buiten”, lacht Pauline, verkoopster in een Carrefour-supermarkt. Het kostte haar wel een pak geld. “105 euro aan examengelden. Na elke tweede mislukte poging kwam daar nog 12 uur verplichte theorieles in de rijschool bij: in mijn geval tweemaal 150 euro. Totaal: 405 euro. Tel daarbij de 1.380 euro die ik de rijschool ondertussen betaalde voor de 20 uur praktijkles, en ik zit al aan 1.785 euro. Veel geld. En dan moet ik binnen zeven maanden mijn praktijkexamen nog afleggen… Heel erg benieuwd hoe dit zal verlopen.”  

Archiefbeeld: Nog snel wat studeren voor het theoretisch rijexamen.
Wannes Nimmegeers Archiefbeeld: Nog snel wat studeren voor het theoretisch rijexamen.

Je hebt 28% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wilco van Wijnen

  En dan rijles krijgen van opa, een persoon die zelf nooit 1 les heeft gehad en die zelf geen fatsoenlijk kruispunt of rotonde kan nemen, belachelijk. Iedereen zou alleen les mogen krijgen van een rijschool. Kun je dat niet betalen, neem je maar de fiets of bus.

 • Rudy Fosselle

  Wat een flinke, verstandige meid!

 • Bruno Draulans

  Het kan ook liggen aan de manier waarop de vragen gesteld worden. Je kan namelijk ook dubbelzinnige vragen hebben of antwoorden. Dat 4 op 5 niet slaagt, zegt op zich al iets over het examen, terwijl op de baan mensen rond rijden, die hun rijbewijs gewoon kregen op het gemeentehuis.Dat Weyts daar eens wat orde op zaken stelt, door tussentijdse examens te verplichten. Er gaan niet veel auto's meer rond rijden, vrees ik.

 • vangeel guido

  Op mijn werk heeft de beste heftruck chauffeur geen rijbewijs.Hij faalt omdat hij te zenuwachtig is met een man naast hem die hem controleert.En hij zegt 10 keer is genoeg geweest ze houden hun rijbewijs maar.O ja mijn zus 60 heeft een rijbewijs maar heeft nooit gereden omdat ze het niet ken.

 • DONALD BORREMANS

  Velen zo fier als een gieter omdat ze die theorie kennen, tot ze de baan op moeten!