Paul Marchal: "Waarom krijgen anderen 20 euro per maand van Martin en wij niet?"

Photo News
Paul Marchal, zijn echtgenote en hun kinderen krijgen nog steeds geen aflossing van 20 euro per maand van Michelle Martin. Andere nabestaanden van de slachtoffers van Marc Dutroux krijgen die som nochtans wel. Dat zegt Marchal nu Jean Lambrecks de kinderen van Dutroux en Martin dagvaardt. Volgens de vader van Eefje Lambrecks heeft Martin de erfenis van haar moeder bewust geweigerd en doorgeschoven naar haar kinderen om te voorkomen dat het geld naar de slachtoffers zou gaan. "Ik wil eerst opheldering krijgen waarom wij nog geen eurocent ontvangen hebben. Ik wil dat dit eerst correct verloopt. Dan zal ik eventuele verdere stappen overwegen", zegt Marchal.

Paul Marchal gaat dus voorlopig geen gerechtelijke stappen ondernemen, omdat het ene hoofdstuk van de aflossing van 20 euro per maand voor elk lid van zijn gezin nog niet afgesloten is. "Er is een uitspraak dat we er recht op hebben, maar om een onduidelijke reden is dat nog altijd niet gebeurd. Ik heb de vorige minister van Justitie, Annemie Turtelboom, hierover ingelicht. Tot op heden heb ik er echter niets meer van gehoord. Ik vraag me af waarom dit onderscheid bestaat tussen ons en de andere nabestaanden? Dat is nooit uitgeklaard."

"Heeft Martin dit nooit willen doen omdat ik het haar sinds haar arrestatie in 1996 moeilijk heb gemaakt?" vraagt Marchal zich af. "Ik vind Martin een even grote crimineel als Dutroux. Ik ben de enige die naar alle zittingen geweest is, ook inzake haar voorwaardelijke invrijheidstelling. Ik heb haar in de ogen gekeken. Is dat de reden? Probeert Martin op deze manier ironisch te zijn? Ik weet het niet. Ik slaag er niet in deze aflossing in orde te krijgen. Slachtoffers worden terugbetaald, maar niet allemaal."

"Kleinkinderen betekenden nieuwe start"
"Ik heb veel van mijn levensjaren in de strijd tegen Dutroux en Martin gegooid. Sinds er in het proces Dutroux een uitspraak is gevallen, heb ik die strijd niet meer 100 procent gevoerd. Ik heb toen kleinkinderen gekregen. Dat was voor mij een beginpunt om de draad van het leven weer op te pikken. De tijd en liefde die ik indertijd te weinig heb kunnen geven, wil ik nu teruggeven aan mijn vrouw, kinderen en kleinkinderen", besluit Marchal.

Volgend weekend is het twintig jaar geleden dat Eefje Lambrecks en An Marchal in Oostende door Dutroux ontvoerd werden. Een jaar later werden hun lichamen gevonden in Jumet.