Paul Magnette trekt Europese lijst PS: “Maar ik ga niet zetelen”

Paul Magnette is momenteel burgemeester van Charleroi.
Photo News Paul Magnette is momenteel burgemeester van Charleroi.
Paul Magnette zal bij de verkiezingen van volgend jaar de Europese PS-lijst trekken. Bij RTBF voegde Magnette er onmiddellijk aan toe dat hij niet zal zetelen in het Europees Parlement.

“Paul is specialist in de Europese materie en kent de Europese uitdagingen als geen ander”, schrijft partijvoorzitter Elio Di Rupo in een mededeling. “Hij heeft ook het offensief tegen CETA (het vrijhandelsverdrag tussen Europa en Canada) gevoerd. Hij zal een uitstekende lijsttrekker zijn.” Het ledencongres moet zich in maart uitspreken over de lijsten.

Bij RTBF zei Magnette onmiddellijk dat hij burgemeester van Charleroi blijft. “Ik wil op de Europese lijst staan om de waarden en de projecten van PS uit te dragen, maar ik ben niet op zoek naar een mandaat.” De Europese lijst biedt volgens Magnette het voordeel om in het hele Franstalige landsdeel te kunnen opkomen. Dat geeft hem de kans om een “collectieve” campagne te voeren.

Daarnaast wordt Magnette woordvoerder van de partij. “De actualiteit van de afgelopen dagen toont dat de verkiezingscampagne is gestart. Daarom stel ik ook voor dat Paul woordvoerder wordt tijdens de campagne”, aldus Di Rupo.

Oud-premier en Bergens kopstuk Elio Di Rupo, over wie eerder gezegd werd dat hij zou opkomen voor de Europese verkiezingen, maakte vorige week op televisie bekend dat hij de Kamerlijst in Henegouwen zou trekken. Dat was zeer tegen de zin van Magnette, die door verschillende PS-mandatarissen naar voren was geschoven om PS aan te voeren in die provincie. Magnette is in Wallonië erg populair in de peilingen. 
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lore Kluwer

  Hij zal een uitstekende lijsttrekker zijn, lees ik, want hij is specialist in de Europese materie en kent de Europese uitdagingen als geen ander. Nu moet je me eens uitleggen waarom dat relevant is aangezien nu al vaststaat dat hij niet gaat zetelen? Het zijn de capaciteiten van zijn vervanger die tellen, hij of zij die op kap van Magnettes stemmen het postje zal krijgen. Democratie ten top.

 • RENE LENAERTS

  Dit is eigenlijk zeggen "stem niet voor mij". Maar zal hij echt niet zetelen als hij verkozen wordt? Dat zal van het algemeen resultaat van de PS afhangen.

 • patrick morel

  Het is van alle tijden en alle partijen, ik sta op de lijst maar ga mijn mandaat niet opnemen, kiezersbedrog.

 • Edmond Dillien

  Dat boerenbedrog van lijsttrekkers en duwers die niet gaan doen waar ze voor verkozen worden mag ook stilaan gaan stoppen, bekende en populaire partijkoppen bovenaan de lijst zetten en dan een van de "vriendjes" de job van zijn leven bezorgen is niet de bedoeling van een verkiezing, zij die de job ambiëren moeten op die lijst staan en de rest moet er afblijven, een veel klaarder en minder bedrieglijk systeem, niet?

 • Tony Vandermaelen

  Dat is georganiseerd kiezersbedrog van de PS. Moest verboden worden. Of je komt op en je zetelt ofwel blijf je thuis. Natuurlijk staan de heren van de PS-maffia daarboven.