Paul Magnette brengt morgen verslag uit bij de koning - wordt zijn opdracht verlengd?

Federale formatie

Informateur Paul Magnette (PS).
Photo News Informateur Paul Magnette (PS).
Informateur Paul Magnette (PS) brengt morgenmiddag om 15 uur verslag uit bij de koning. Magnette praatte de voorbije dagen met vertegenwoordigers van tien partijen die voor regeringsdeelname in aanmerking komen. De kans is groot dat de koning de opdracht van Magnette zal verlengen. 

Koning Filip stuurde Magnette op 5 november het veld in, daags nadat het preformateursduo Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) gevraagd had om hun opdracht te mogen beëindigen. Zij moesten nagaan of gesprekken voor een regering met N-VA, PS, MR, Open Vld, CD&V en sp.a mogelijk waren, maar dat bleek niet het geval. 

Opnieuw betrokken

Informateur Magnette startte daarop gesprekken met tien partijen: ook Ecolo, Groen, het cdH en DéFI werden (opnieuw) betrokken. Magnette heeft elke partij gevraagd vijf of zes prioriteiten toe te lichten. Het optrekken van de werkzaamheidsgraad, klimaatverandering, armoedebestrijding, een betere werking van justitie en veiligheidsapparaat en migratie waren de thema's die het vaakst terugkwamen. Het communautaire werd telkens per thema bekeken. 

Redelijk optimistisch

Na zijn aanstelling zei Magnette dat hij waarschijnlijk de handdoek in de ring zou gooien mocht hij in zijn verslag merken dat er te weinig raakvlakken zijn tussen partijen om een meerderheid van minstens 80 tot 85 zetels te vormen. Afgelopen week toonde Magnette zich redelijk optimistisch, al lijkt een doorbraak er nog niet meteen aan te komen. 

N-VA

CD&V en Open Vld blijven tot nader order eisen dat N-VA, met wie ze een Vlaamse regering vormen, bij de federale regeringsvorming betrokken blijft en lopen niet warm voor een alternatieve piste met de groene partijen. De PS van Magnette zelf heeft dan weer geen zin om de vroegere Zweedse coaltiepartners, die na de verkiezingen van 26 mei niet meer aan een meerderheid kwamen, zomaar te depanneren. 

Wissel van de wacht

Het ziet er niet naar uit dat de pionnen snel verplaatst worden, temeer omdat verschillende partijen een wissel van de wacht doorvoeren. Bij de MR is de nieuwe voorzitter eind deze maand bekend. Bij CD&V is het wellicht wachten tot 6 december. Het resultaat van de eerste ronde is morgen bekend, maar aangezien er zeven kandidaten zijn, is de kans op een tweede ronde groot.

Photo News9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Baeyens

  Zolang de Vlaamse trado-partijen zich niet laten omkopen door de PS, zit de federale regering op slot.

 • Marc Baeyens

  Zolang de Vlaamse trado-partijen zich niet laten omkopen door de PS, zit de federale regering op slot.

 • peter destoop

  hoe zong Dr Annes P. het ook al weer ??? heen en weer, heen en weer

 • Paul Philippaerts

  Ze zijn nog altijd in discusie over de postjes van de nationale regering. Het programma is snel in elkaar geschoven, besparen besparen besparen, want de schatkist is een bodemloos vat, waaruit vandaag kan geput worden wat er vandaag in wordt gestort. Ondertussen moet er wel bij de eu geleend worden maar dat is geen probleem de eu drukt de biljetten op verzoek en zoveel je wil. Volledig gratis geen intrest verschuldigd dat is toch een geweldige uitvinding voor eens staat met een torenhoge schuld.

 • Mady Vermeulen

  Magnette mag dan Magnette zijn, ook hij is duidelijk nog niet aan de nieuwe patatjes. De "Vlaamse" partijen die hem aan een regering helpen waarin de Vlamingen niet eens voor 30 % vertegenwoordigd worden wéten dat ze hun doodvonnis tekenen als ze dat doen. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat Magnette slaagt in zijn koninklijke opdracht.....