Paul Buysse (Bekaert): "Hebben we niet te veel democratie?"

BELGA
"Het probleem met de politiek is dat mensen daarin stappen met prachtige ideeën, die vervolgens helemaal vermalen uit de mallemolen komen." In een interview met De Tijd toont Bekaert-topman, Paul Buysse, zich moedeloos over de politiek.

"Er is onderhuids een grote bereidheid om dingen te veranderen. Maar we slagen er niet in. Men weet niet hoe, men weet niet wie." Bekaerts captain of industry houdt het voor bekeken, maar niet zonder eerst zijn spijkerharde mening omtrent de Belgische politiek  te laten gelden. "Ik bén ook beschaamd, want het is mijn generatie die het hele radarwerk heeft doen vastlopen."  

Toch zal je de 69-jarige Bekaert niet op een greintje antipolitiek betrappen. "Ik vind het mijn verdomde plicht om te gaan stemmen. En ik neem dat zeer ernstig. Ik discussieer met mezelf tot ik overtuigd ben."  

Tot slot breekt Buysse een lans voor een Thatcheriaanse aanpak om de economie te herlanceren. "Ze heeft een natie die op sterven na dood was, doen herrijzen. Natuurlijk is Thatcher soms te ver gegaan. Maar het was buigen of barsten. In Vlaanderen zijn we alsmaar verder aan het afdrijven van de richting die we zouden willen, en we zien het zelfs niet meer."