Patrick heeft jongdementie en wil ooit euthanasie: “Laatste fase van de ziekte wil ik niet meemaken”

Patrick en zijn vrouw Gudrun
VTM NIEUWS Patrick en zijn vrouw Gudrun
Patrick De Jaegere is nu 58. Zes jaar geleden kreeg hij de diagnose jongdementie. Hij wist toen meteen wat dat betekent: zijn geest is langzaamaan aan het aftakelen, tot hij onvermijdelijk alle grip verliest op zijn eigen gedachten. Als het zo ver is, wil Patrick euthanasie.

Maar niet vroeger, want nu geniet hij nog te veel van kleine dingen. Daarom vindt hij dat de euthanasiewet moet worden aangepast, zodat hij voor euthanasie kan kiezen wanneer de dementie de overhand heeft gekregen.

Patrick zag de voorbije jaren goede vrienden met dementie helemaal aftakelen en creperen. Hij is doodsbang om dat ook te moeten meemaken. “Een vriend van mij was volledig van de kaart, maar toen hij mij zag, toen stak hij zijn hand opnieuw uit”, vertelt hij. “Dat was tussen ons een teken van ontmoeting. Hem zo zien was echt lastig. En dat wil ik zeker niet meemaken, want dat is niet menselijk meer.”

Gudrun, de vrouw van Patrick, startte een vzw om mensen met jongdementie te helpen. Ze ziet er haar man opleven, de pretlichtjes in zijn ogen terugkeren. Pas als die voorgoed uitdoven, zou het leven van haar man mogen eindigen. Niet vroeger, niet later.

Tegenstanders van het wetsvoorstel zeggen dat je zo de poort open zet voor familieleden van dementerenden om mensen te laten inslapen als de behandeling hen te veel kost of te zwaar is. “Die beslissing wordt gedragen door dokters, door de omgeving dus dat is niet de beslissing van de familie”, vertelt Gudrun.

VTM NIEUWS17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Amaury Hellebaut

  Mijn vader is na 15 jaar dementie op zijn 74 ste eindelijk overleden, was zwaar voor zijn naasten , we hebben wel de rekening dubbel betaald , een super gezonde moeder die alles voor hem deed en nooit alleen weg ging , toen ze plots vertelde dat ze zich niet goed voelde en we van haar op 2 weken tijd afscheid moesten nemen , mijn vader is 2 maand na haar gegaan , mijn moeder was op .... uitgeblust , ik teken ook voor euthanasie, zeker .....

 • gunther Miechielssens

  Beste Stievie, dit is nu net het probleem. Je mag dat op papier zetten als je gezond bent. Eens de diagnose gesteld moet je er niet meer om vragen. Dan wordt je niet meer bekwaam geacht tot dergelijke beslissing... Takel maar verder af dus. Jammer genoeg.

 • Sabine Verheyen

  ik heb 5 jaar geleden als toen 44 jarige de diagnose van parkinson gekregen.. begrijp het maar al te goed... daar hoeft niemand zich mee te moeien...

 • Dominique Hermys

  Mensen die alleenstaand zijn, of kinderen hebben die niet naar je om zien moeten ook de kans krijgen om over hun lichaam te beslissen als ze het zelf niet meer kunnen.

 • Severine C

  Mijn grootvader, ook dement, heeft niet geleden onder de dementie, wij wel, maar hij niet, hij kon nog lachen, terugdenken aan vroeger.... Op het einde echter, gaf hij te kennen dat hij liever zou sterven, in één van de zeldzame heldere momenten. Hij heeft geluk gehad, maar ik ben zeker dat voor sommige andere euthanasie het beste zou zijn.