Patokh Chodiev stuurt zijn kat naar commissie Kazachgate

De Oezbeeks-Belgische miljardair Patokh Chodiev.
rv De Oezbeeks-Belgische miljardair Patokh Chodiev.
Patokh Chodiev verschijnt morgen niet voor de parlementaire onderzoekscommissie Kazachgate. Dat liet commissievoorzitter Dirk Van der Maelen (sp.a) vanavond weten, nadat hij op de hoogte werd gebracht door Chodiev's advocaten. Die verschijnen morgen om 14 uur wel voor de commissie, zij het achter gesloten deuren. 

Samen met Alexander Mashkevitch en Alijan Ibragimov was Patokh Chodiev in 2011 een van de eersten die gebruikmaakten van de wet op de verruimde minnelijke schikking, de zogenaamde afkoopwet, om een fraudeproces te ontlopen.

Ibragimov en Chodiev hebben ook de Belgische nationaliteit: zij zijn in principe verplicht zich te houden aan de oproepingen van de onderzoekscommissie. Alijan Ibragimov getuigde begin vorige maand achter gesloten deuren. Voor Chodiev schoof de onderzoekscommissie in juli de datum van 8 november naar voren om te worden gehoord, maar daar gaat de zakenman dus niet op in.

De onderzoekscommissie zou nu in principe een klacht kunnen indienen bij de procureur-generaal van Brussel, een beslissing die op termijn het komen en gaan van Chodiev op Europees grondgebied en mogelijk daarbuiten kan beïnvloeden. In juli liet zijn advocaat, meester Pascal Vanderveeren, al verstaan dat zijn cliënt niet voor de onderzoekscommissie zou verschijnen, omdat hij die partijdig vindt. 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Anna Vandenberg

  Paars is en combinatie van rood blauw, ze zaten mee in de regering toen iedereen geregulariseerd werd. Valse naam, valse financiën, criminelen iedereen werd Belg.

 • Tom Faes

  Stop Anna je vergist u Chodiev is een vriend van de MR ( als je iets wilt weergeven moet je wel op de hoogte zijn ,niet?)

 • Anna Vandenberg

  Die heeft genoeg geld om een kat te onderhouden, met open armen ontvangen in België door de Paars Groen regering.

 • Georges Vande Velde

  Achter gesloten deuren ??? Bescherming voor bepaalde verdachten ??