Patiënten steunen arts die sanctie riskeert voor boycot Israëlische medicijnen

UNKNOWN
In Antwerpen is Guido Gorissen, een arts van Geneeskunde voor het Volk, vanavond gehoord tijdens een zitting van de provinciale raad van de Orde der Geneesheren. Aanleiding daarvoor was een klacht tegen de arts vanwege Joods Actueel, nadat hij had opgeroepen tot een boycot tegen de Israëlische geneesmiddelenproducent TEVA. Binnen enkele weken moet blijken of Gorissen ook daadwerkelijk een sanctie riskeert. Hij werd vandaag voor en tijdens de zitting gesteund door een honderdtal sympathisanten.

Ondanks de bijtende koude waren heel wat patiënten van Gorissen, net als een groep actievoerders van Geneeskunde voor het Volk, opgedaagd om de man een hart onder de riem te steken. Bij het gebouw aan het Stadspark waar de zitting plaatsvond, schreeuwden ze pro-Palestijnse slogans.

Stickers op voorschriften
Gorissen riep vorig jaar op tot een boycot van TEVA-producten, in het kader van een algemene boycot tegen Israëlische bedrijven maar ook omdat diverse CEO's van TEVA in het verleden hooggeplaatste militairen zouden zijn geweest in het Israëlische leger. De arts vroeg zijn patiënten om stickers op hun voorschriften te plakken waarop stond dat ze geen TEVA-geneesmiddelen meer wensten te krijgen.

De advocaat van Gorissen liet na de hoorzitting weten dat zijn cliënt het recht had verdedigd om zijn opinie te mogen verkondigen als arts en bovendien benadrukt had dat de patiënten allerminst verplicht worden om de stickers te gebruiken.