Patiënten op intensieve zorgen betaalden onterecht 3,9 miljoen euro aan supplementen

ThinkStock
Op intensieve zorgen zijn ereloon- of kamersupplementen bij wet verboden. Toch rekenden ziekenhuizen gedurende een periode van twee jaar 3,9 miljoen euro aan aan leden van de Socialistische Mutualiteiten. Dat blijkt vandaag uit een onderzoek van het ziekenfonds.

Binnen de periode van mei 2016 tot april 2018 zijn 3.746 opnames op intensieve zorgen opgemerkt waar mogelijk onterecht supplementen werden aangerekend. Het totaalbedrag is 3,86 miljoen euro, waarvan 3,62 miljoen euro ereloonsupplementen en 238.333 euro kamersupplementen. Gemiddeld betaalt de patiënt 1.030,54 euro supplementen per opname, maar het ziekenfonds merkte uitschieters tot 36.000 euro.

Wie zelf kiest voor een verblijf in een eenpersoonskamer in het ziekenhuis, kan zowel kamer- als ereloonsupplementen aangerekend krijgen. Dat is niet het geval wanneer de patiënt op intensieve zorgen terechtkomt. Dan mag het ziekenhuis volgens de wet geen supplementen aanrekenen, ook niet voor een eenpersoonskamer.

"Kijk je factuur altijd goed na en kom bij twijfel, voor je betaalt, naar je ziekenfonds", zegt algemeen secretaris van de Socialistische Mutualiteiten, Paul Callewaert. Het ziekenfonds gaat contact opnemen met de betrokken ziekenhuizen om de te veel gefactureerde bedragen terug te betalen aan de patiënten. Daarnaast wil het fonds haar leden proactief contacteren na een verblijf op intensieve zorgen. 
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ian Vandenbossche

  Bijna 4 miljoen euro hebben de ziekenhuisspecialisten onterecht van hun weerloze patiënten afgenomen. Dan gaat het enkel nog maar over de leden van het socialistisch ziekenfonds. Het christelijk ziekenfonds heeft nog meer leden. Ook nog andere ziekenfondsen, de Onafhankelijken, het Vlaamse ziekenfonds, enz. We kunnen dus stellen dat het in totaal om en bij de 15 miljoen zal gaan. En dat is nog peanuts vergeleken met hun officiële erelonen. Wie melkt dan de patient en onze sociale zekerheid?

 • Erwin Vandriessche

  Heel eenvoudig: geef die ziekenhuizen dan een geldelijke sanctie i.p.v. palaveren! Hoe kan een patiënt weten wat er aangerekend wordt, hij ziet het bos door de bomen niet op de factuur. Maar ook moet gezegd worden, dat meer en meer artsen en specialisten eigenlijk als zelfstandigen werken in een ziekenhuis en daarbij zelf hun prijzen bepalen. Dat mevrouw DeBlock daar maar eens een maximum factuur invoert.

 • Johan Smets

  Vroeger waren er voldoende subsidies, ook voor de uitbouw van een regionaal ziekenhuiis. Door besparingen zijn er minder subsidies en worden kosten verhaald op de patienten in de vorm van ereloonsupplementen en andere toeslagen. Ik heb alvast die facturen zien evolueren ...

 • Philomena Vanderweyen

  En dan durven politici nog beweren dat sommige burgers de sociale zekerheid uithollen.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Peter Janssens, het gaat niet om één patient of tien patienten. Het gaat om een situatie die al jaren aansleept. Er zullen er wel een hoop meer zijn die onterecht hebben betaald. Anders zou het wel opvallen, niet ?