Patiënt mag stiekeme geluidsopnames gebruiken tegen arts

thinkstock
Een heimelijke geluidsopname van een gesprek tussen arts en patiënt kan in de rechtszaal gebruikt worden als bewijsmateriaal. Dat schrijft De Specialist vandaag. De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) is alvast niet blij met dit nieuws.

Het vakblad baseert zich op uitspraken van meester Evelien Delbeke, gastprofessor leerstoel Gezondheidsrecht en Gezondheidsethiek Ahlec, die een en ander zei op een studiedag van de Orde West-Vlaanderen. Als de patiënt heimelijk een gesprek met zijn arts opneemt, een gesprek waaraan hijzelf deelneemt, dan kan dat toegestaan worden als verdedigingsmateriaal in een strafrechtelijke procedure tegen die arts. Het komt dan niet in conflict met het privéleven, aldus Delbeke.

Ze leidt dat af uit een gelijkaardige zaak tussen cliënt en advocaat. De cliënt gebruikte daarbij een heimelijke geluidsopname - van een gesprek met zijn advocaat - omdat hij hem ervan verdacht dat die hem wou oplichten. Cassatie zei in een arrest van 17 november 2015 dat dat kon. Bij uitbreiding geldt dat dus ook voor arts en patiënt.

"Niet bevorderlijk voor goede geneeskunde"

De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) is alvast niet opgezet met het nieuws. "Blij zijn we daar niet mee", zegt voorzitter Marc Moens aan Belga. "In de vertrouwensrelatie tussen arts en patiënt is dat niet bevorderend voor een goed gesprek en een goed contact", vervolgt hij. "Als wij telkens als een patiënt binnenkomt ons moeten afvragen of die opname-appatuur bij zich heeft, is dat niet bevorderlijk voor een goede geneeskunde."

Moens vraagt zich ook af wat de bedoeling is van dergelijke praktijken. "Het zou anders zijn mocht de patiënt ons op voorhand vragen of hij een geluidsopname mag maken, en dat met als doel om die soms moeilijke informatie voor zichzelf opnieuw te beluisteren. Bij heimelijke opnames lijkt het alsof dit met sluikse bedoelingen wordt gedaan."

"Als wij telkens als een patiënt binnenkomt ons moeten afvragen of die opname-appatuur bij zich heeft, is dat niet bevorderlijk voor een goede geneeskunde."

Marc Moens, voorzitter BVAS

Gebruik voor persoonlijke doeleinden

Volgens De Specialist mag de patiënt effectief ook opnames gebruiken van een gesprek met zijn arts om beter de boodschap te begrijpen, die later nog eens te kunnen beluisteren en zo ook zijn therapietrouw te verbeteren. Dat is niet in strijd met de wet bescherming persoonsgegevens, omdat de opnames dan louter voor persoonlijke doeleinden worden gebruikt.

Patiënten weten niet altijd dat ze de wet overtreden bij opnames in het ziekenhuis, schrijft De Specialist nog. Zo begon een patiënt die zijn bed naast een andere (brakende) patiënt had, die laatste gewoon te filmen. "Daar is niet het ziekenhuis, maar uiteraard de patiënt zelf verantwoordelijk als hij die beelden bijvoorbeeld via sociale media verspreidt", analyseert Delbeke.