Pastoor thuis overvallen met een mes door 'asielzoeker'

Slachtoffer Jos Vanderlee.
Gemeente Lanaken Slachtoffer Jos Vanderlee.
Vanmiddag werd pastoor Jos Vanderlee het slachtoffer van een overval in zijn eigen woning in de Koning Albertlaan te Lanaken. De overvaller deed zich aanvankelijk voor als asielzoeker, maar ging de pastoor uiteindelijk te lijf met een mes. "Jos Vanderlee werd overgebracht naar het ziekenhuis, maar is niet in levensgevaar", stelt de Limburgse parketwoordvoerder Bruno Coppin.

De overvaller stond om 14.40 uur plots voor de deur van Vanderlee. "Hij vertelde dat hij een kandidaat asielzoeker in Nederland was en vroeg om hulp en een douche. De nietsvermoedende pastoor liet hem binnen. Toen de overvaller uit de douche kwam, vroeg hij de pastoor om geld. Dat kreeg hij niet en vervolgens ontstond een schermutseling, waarbij de overvaller een mes bovenhaalde."

"Pastoor Vanderlee verweerde zich en raakte gekwetst aan handen en pezen. Dat was voor de overvaller het sein om op de vlucht te slaan", stelt Coppin. De pastoor werd overgebracht naar het ziekenhuis en werd meteen geopereerd aan zijn kwetsuren.

Het parket Limburg en de politie Lanaken-Maasmechelen startten een zoektocht naar de dader. "Hoewel we enorm geschrokken zijn, moeten we onderstrepen dat dit voorval niet gelinkt is aan het terrorisme van deze tijd", liet burgemeester Marino Keulen (Open Vld) nog weten.