Pastoor Penne is hit op YouTube

Al 100.000 mensen keken naar religieuze filmpjes

screenshot
De religieuze filmpjes die pastoor Andy Penne uit het Vlaams-Brabantse Galmaarden sinds een jaar op YouTube post, zijn een schot in de roos. Meer dan 100.000 unieke bezoekers gingen intussen al een kijkje nemen. Volgens de pastoor is het dan ook duidelijk dat de kerk deze 'nieuwe wegen' moet aangrijpen om de Blijde Boodschap te verkondigen. "Ik denk dat Jezus in zijn tijd hetzelfde zou gedaan hebben."

Veertien maanden geleden begon de pastoor samen met nog enkele vrienden met elke week een catechesefilmpje op te nemen. "Het idee kwam eigenlijk van Paus Franciscus zelf, die toen ook begon met boodschappen via Youtube. Al heel wat jaren schrijf ik elke week een stukje voor het parochieblad, de website en een digitale nieuwsbrief en zo was de stap klein om het woord te verfilmen", gaat pastoor Penne verder.

Intussen zijn er vandaag al 62 filmpjes opgenomen en zopas kwam de honderdduizendste bezoeker een kijkje nemen. "We kunnen dus stellen dat er zeker een publiek is voor de filmpjes. Bijna alle filmpjes hebben ruim 1.000 unieke kijkers. Enkele filmpjes springen er echt uit in populariteit zoals: de filmpjes over 'Het Nieuwe Onze Vader' en 'Pokemon en het verhaal over de rijke jongeling' hebben ruim 6.000 unieke bezoekers gehad, het filmpje over hoe we als christenen omgaan met dieren is op weg naar 5.000 unieke bezoekers en een recent filmpje over Aswoensdag heeft al ruim 4.200 unieke bezoekers", vertelt de pastoor.     

Gitaarmuziek
Achter elk filmpje zit een hele ploeg mensen. Penne schrijft een tekst en laat die lezen aan een aantal priesters en gelovigen. "Die reageren wel eens dat sommige zaken verduidelijkt moeten worden", zegt hij. "Wanneer de tekst klaar is, wordt de tekst ingesproken. Voor de opnames en montage van de beelden werken verschillende mensen mee, want dat is een hele klus."

Ook is er iemand die elke week een stukje gitaarmuziek aanlevert. "Er kruipt dus wel wat tijd en werk in een filmpje, maar omdat we weten dat we met de filmpjes voor heel wat mensen iets betekenen, blijven we doorgaan."  

Zaaien en oogsten
Het stijgende aantal abonnees op het Youtube-kanaal en de vele kijkers - ongeveer 2.000 per week - tonen duidelijk dat er behoefte is aan uitleg over tal van onderwerpen vanuit een katholieke visie. "Dat is ook de bedoeling van de filmpjes: aangeven hoe we als rooms-katholieke kerk denken", aldus Penne. Voor de komende weken zijn er al verschillende teksten klaar en twee filmpjes zijn alweer opgenomen.

"Wij blijven zaaien en geloven in de oogst. Veel mensen zijn niet meer bereikbaar op geloofsgebied via het kerkgebouw en het katholieke verenigingsleven zoals vroeger, maar wel via het internet. We moeten die nieuwe wegen aangrijpen om de Blijde Boodschap te verkondigen. Ik denk dat Jezus hetzelfde zou hebben gedaan", aldus pastoor Andy Penne.    

Op het YouTube kanaal van pastoor Penne kunt u alle filmpjes bekijken
4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Bob Nalyd

  Penne de nieuwe Jezus! Ik zou zeggen apostel blijf bij u leest.

 • Albert Vaneigens

  Zeer goed initiatief! Als je durft jezelf in de spiegel te zien.

 • Maarten De Jonghe

  Wat een blunder... Oost Vlaamse, het is Vlaams Brabant!

 • Rot Op

  Liever turckx dan paaps, aldus de Hollanders.