Passagiers opgepakt die repatriëring wilden verhinderen op Brussels Airport

Vier passagiers die op een vliegtuig van Brussels Airlines met bestemming Kinshasa wilden voorkomen dat een 26-jarige vrouw werd gerepatrieerd naar de Democratische Republiek Congo, werden admninistratief voorgeleid.
BELGA Vier passagiers die op een vliegtuig van Brussels Airlines met bestemming Kinshasa wilden voorkomen dat een 26-jarige vrouw werd gerepatrieerd naar de Democratische Republiek Congo, werden admninistratief voorgeleid.
De federale politie heeft vier passagiers, die gisteren op een vliegtuig van Brussels Airlines met bestemming Kinshasa wilden voorkomen dat een 26-jarige vrouw werd gerepatrieerd naar de Democratische Republiek Congo, administratief voorgeleid.

Ze werden na enkele uren vrijgelaten, meldde de politie vanmorgen. Een vijfde passagier, die er aanvankelijk van verdacht werd een agent geslagen te hebben en beticht werd van vrijwillige slagen en verwondingen, werd na zijn verhoor vrijgepleit. Dat deelde de woordvoerder van het parket Halle-Vilvoorde mee. De agent raakte lichtgewond, maar dat werd veroorzaakt door een valpartij.

Vrouw verzette zich niet
"Het vliegtuig stond vertrekkensklaar, maar de commandant deed beroep op de politie om de opgewonden passagiers van boord te halen", aldus de federale politie. De vrouw die gerepatrieerd moest worden, had zich niet verzet, maar is niet vertrokken aan boord van de verstoorde vlucht", zei woordvoerster Kim Daenen van Brussels Airport.

Ook amok in Parijs
Volgens woordvoerster Dominique Ernould van de Dienst Vreemdelingenzaken werd de jonge vrouw dezelfde dag nog op een ander toestel gezet, dat een tussenlanding maakte in Parijs. Opnieuw maakten enkele passagiers amok tegen haar repatriëring en de betrokkene werd tijdens de tussenlanding in de Franse hoofdstad van boord gehaald. De Franse pv's zijn nog niet bij de Dienst Vreemdelingenzaken gearriveerd.

Gesloten instelling
De jonge vrouw is deze voormiddag onder begeleiding teruggebracht en werd in een gesloten instelling geplaatst in afwachting van een nieuwe poging om haar te repatriëren. In het verleden had ze verschillende asiel- en regularisatieaanvragen ingediend om medische en humanitaire redenen, die alle werden afgewezen. Ze had nooit gehoor gegeven aan het bevel om het Belgische grondgebied te verlaten.