Ga naar de mobiele website
^ Top

Pascale Peraïta wil opnieuw directrice worden bij Samusocial

Pascale Peraïta kwam in nauwe schoentjes toen duidelijk werd dat ze, net als gewezen burgemeester Yvan Mayeur, riante zitpenningen opstreek bij de Brusselse daklozenorganisatie Samusocial.
Photo News Pascale Peraïta kwam in nauwe schoentjes toen duidelijk werd dat ze, net als gewezen burgemeester Yvan Mayeur, riante zitpenningen opstreek bij de Brusselse daklozenorganisatie Samusocial.
Pascale Peraïta, gewezen directrice van Samusocial, wil terugkeren naar de daklozenorganisatie. In een brief die haar advocaat op 1 september verstuurde, staat dat Peraïta een einde wenst te maken aan haar verlof zonder wedde om haar functie als directrice opnieuw op te nemen. "Onvoorstelbaar", zegt Brussels parlementslid en lid van de onderzoekscommissie, Arnaud Verstraete (Groen).

Peraïta kwam in opspraak nadat bekend raakte dat ze hoge zitpenningen kreeg bij Samusocial, een organisatie voor de opvang van daklozen in Brussel. Ook ex-burgemeester Yvan Mayeur kwam in die affaire om dezelfde reden onder vuur. Beiden namen ontslag uit het stadsbestuur en bij Samusocial. Mayeur stapte vervolgens op bij de PS, Peraïta werd door de partij aan de kant geschoven. Ook in 2013 kwam de gewezen OCMW-voorzitster al in nauwe schoentjes, toen bleek dat ze als directrice een gigantisch loon ontving en bovendien in een OCMW-woning woonde.

De advocaat van Peraïta bevestigt het nieuws aan De Morgen: "Peraïta was directrice van Samusocial van 2001 tot 2013, maar ging in verlof zonder wedde toen ze OCMW-voorzitter werd en bestuurder van de vzw", zegt Quentin Wauters. "De leden van de raad van bestuur hebben hun ontslag ingediend en dus kan er dan een einde komen aan haar verlof zonder wedde."

Al lijkt het weinig waarschijnlijk dat de nieuwe raad van bestuur akkoord zal gaan. Zij zullen over het lot van Peraïta moeten beslissen. Een nieuwe raad kan trouwens pas samengesteld worden nadat een algemene vergadering het ontslag van de huidige raad bekrachtigt. Geen enkele politieke vertegenwoordiger maakt in de toekomst trouwens nog deel uit van de raad van bestuur van Samusocial.

De brief die aan Samusocial werd gestuurd, heeft allicht tot doel de rechten van Peraïta als werkneemster te vrijwaren zodat ze kans maakt op een opzegvergoeding wanneer ze de laan wordt uitgestuurd. (lees verder onder de foto)

Ook Yvan Mayeur kwam in opspraak in de Samusocial-affaire en nam uiteindelijk ontslag als burgemeester van Brussel. Wat later stapte hij ook uit de PS.
BELGA Ook Yvan Mayeur kwam in opspraak in de Samusocial-affaire en nam uiteindelijk ontslag als burgemeester van Brussel. Wat later stapte hij ook uit de PS.

"Uitgesloten en wereldvreemd"

"Wereldvreemd", vindt Arnaud Verstraete. "De logische reactie van mevrouw Peraïta, van socialistische signatuur, was geweest om zelf ontslag te nemen als directrice. Nu doet ze opnieuw een poging om geld te verdienen van de organisatie die zich inzet voor daklozen en die daarvoor kan rekenen op publieke middelen en giften van mensen en bedrijven."

Hij dringt er andermaal op aan dat de algemene vergadering van Samusocial zo snel mogelijk samenkomt om de nieuwe raad van bestuur te benoemen. "Ik verwacht dat die raad van bestuur weigert om op de vraag van Peraïta in te gaan en om er alles aan te doen geen cent teveel uit te geven. We hebben altijd gedacht dat het ontslagnemend voorzitter Michel Degheldre was die Samusocial nu leidde, maar vorige week bleek dat Pascale Peraïta en Yvan Mayeur gewoon aanwezig waren op een vergadering van de raad van bestuur", aldus nog het Groen-parlementslid.

Voor zijn Ecolo-collega Alain Maron gaat het om een "aangekondigde catastrofe", waarvoor de huidige PS-MR-Open Vld-meerderheid in de stad Brussel een zware verantwoordelijkheid draagt. Het was immers die meerderheid die Peraïta aanstelde als OCMW-voorzitster en ermee instemde dat ze verlof zonder wedde kon nemen bij Samusocial. "Het is uitgesloten dat zij terugkeert naar de directie van Samusocial en/of dat de overheid Peraïta een ontslagvergoeding zou betalen", benadrukt Maron.

Ik verwacht dat de raad van bestuur weigert om op de vraag van Peraïta in te gaan en er alles aan zal doen hieraan geen cent te veel uit te geven

Arnaud Verstraete36 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Daniel Cuypers

  Op dat gezicht alleen al staat te lezen dat dit schepsel geen scrupules kent. Zakken vullen op welke manier dan ook zit nu eenmaal in de genen.

 • P DG

  Zo slim is zij zo kan zij een ontslagpremie krijgen als men haar ontslaan?zij weten van geen ophouden te graaien zonder schaamte dan nog!!!

 • Erwin Moortgat

  de schaamte voorbij.

 • Marco Vercauteren

  Probleem is eenvoudig, wettelijk heeft ze niets mis gedaan en de achterpoortjes gebruikt die de PS mogelijk heeft grmaakt.Moreel gezien tja daar daar trekt zij en haar advocaat niks van aan. In principe mag ze gewoon terug gaan werken en moeten ze haar wettelijk ontslaan.ze hadden haar onmiddellijk moeten ontslaan om dringende redenen.Maar die hadden ze niet officieel.Dus nu zal ze riante vergoeding krijgen.

 • Willy Caubergs

  Lilianne van Neylen het is wel mr Pascal Smets van spa die moest functioneren als toezicht houder !!! Steek je koppeke maar verder in het zand de grootste graaiers door de geschiedenis heen komen meestal uit linkerzijde !!!!

Meld een bug