Pascal Smet (sp.a): “De Block moet erfenis Francken en Jambon opruimen”

photo_news
Het Brussels gewest is bereid minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) te helpen bij de zoektocht naar een oplossing voor de situatie aan het Noordstation in Brussel. "Ik ben blij dat Maggie De Block haar verantwoordelijkheid wil opnemen, maar zij zal de erfenis van Theo Francken en Jan Jambon moeten opkuisen", die een beleid van ontmenselijking hebben gevoerd. Dat heeft Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) verklaard in De Ochtend op Radio 1.

Sinds vanmorgen stoppen bussen van De Lijn niet langer aan het Noordstation, maar aan het nabijgelegen Rogierplein. Die ingreep kwam er na klachten van de buschauffeurs over de gevaarlijke en onhygiënische omstandigheden in het station. Daar verblijven al lange tijd transmigranten. Minister De Block gaf aan dat ze op korte termijn een oplossing wil zoeken. Haar collega Denis Ducarme (MR) vindt een opvangcentrum in Brussel oprichten, zoals Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt (DéFI) bepleit, alvast geen goed idee.

Nochtans is het zo'n centrum waar ook Brussels minister Smet een lans voor breekt. De sp.a'er heeft het over een onthaal- en oriëntatiecentrum, weg van het Noordstation, waar de mensen worden begeleid en geïnformeerd. Ofwel richting een asielprocedure, ofwel moeten ze het land verlaten, aldus Smet.

Vanuit de federale regering kwam in het verleden kritiek op zo'n onthaalcentrum. Maar volgens Smet steekt die regering al jaren de kop in het zand. "Als we een onthaalcentrum oprichten, krijgen we klop. Maar als de gemeente Schaarbeek politieacties onderneemt, dan zegt de Dienst Vreemdelingenzaken - van de federale overheid - dat ze die mensen moet vrijlaten", luidt het. "Het probleem is dat de federale overheid tot op heden niet thuis geeft, terwijl de sleutel daar ligt.”

Pascal Smet (sp.a).
Photo News Pascal Smet (sp.a).

Buschauffeurs wijken behalve Rogierplein ook uit naar Bockstael

De bussen van De Lijn die normaal aan het Noordstation in Brussel stoppen en vertrekken, hebben sinds vanmorgen het nabijgelegen Rogierplein als begin- en eindpunt. In tegenstelling tot november vorig jaar, toen er ook uitgeweken werd, leidt dat niet tot lange files op de busbanen van de Vooruitgangsstraat. Er zijn namelijk ook chauffeurs die uitwijken naar Bockstael, Weststation of Simonis. De vakbonden hadden eerder die vier locaties naar voor geschoven als alternatieven voor Brussel-Noord. 

De Lijn geeft volgens woordvoerder Tom Van de Vreken van die vier locaties evenwel de voorkeur aan het Rogierplein, omdat dat het meest overzichtelijk en makkelijkst te organiseren is. “Met één locatie is de communicatie ook het duidelijkst en het Rogierplein is bovendien vlakbij Brussel-Noord gelegen.” Reizigers van wie de bus stopt in Bockstael, Weststation of Simonis kunnen daar overstappen op tram of metro. In Bockstael is er ook aansluiting met het treinverkeer.

Noordstation

Het Noordstation - waar op de ondergrondse verdieping acht perrons zijn waar normaal dertig buslijnen van De Lijn hun eindhalte hebben - is al lang een probleemhalte. Op de ondergrondse verdieping zijn acht perrons waar normaal dertig buslijnen van De Lijn hun eindhalte hebben. Er wordt al een tijdje gesproken over tijdelijke bushaltes aan het Noordplein, naast in plaats van onder het station. Op langere termijn zou er een volledige nieuwe busterminal moeten komen.

De directie van De Lijn riep in een persbericht de bevoegde overheden nogmaals op om de situatie snel structureel op te pakken. “Een busstation is geen opvangcentrum”, klinkt het. “Ondanks verschillende maatregelen en acties van De Lijn, de lokale politie, de spoorwegpolitie en het Brussels gewest blijft de overlast aanhouden.” Directie en vakbonden zitten later deze voormiddag opnieuw samen.
135 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Cecarine De Smet

  Als deze mensen opgepakt en teruggestuurd worden van waar ze komen is het probleem opgelost, of anders hen per boot naar verenigd koninkrijk brengen, ze willen naar daar, dat zij het oplossen!! Nu moeten wij het voor hen doen. En aan de feiten dat ze het daar zo vuil en smerig maken zegt genoeg wie ze zijn!!! Dus regering tijd om in te grijpen. Of blijven jullie nu nog op jullie gemak zitten????

 • Marc Baeyens

  De Brusselse PS/sp.a regering heeft de vluchtelingen misbruikt om er een politiek spelletje van te maken tégen N-VA. Nu ze het deksel op de neus krijgen vlak voor de verkiezingen scheuft Smets de bal door naar het federale niveau. / Brussel moet dringend onder Vlaamse voogdij komen in een confederaal België.

 • florence vermeulen

  wat een prietpraat van DeSmet! De NVA deed alle moeite om de miserie, achtergelaten door de vorige regeringen, op te kuisen! Maar bij elk initiatief van NVA werd er met alle hens aan dek door de andere partijen boyocot acties opgezet!

 • Elke Celis

  Zó hard vuil spuien als Smet, dat kan alleen maar iemand met zero respect, zowel voor anderen als voor onze instituten. Daar kàn het inderdaad mislopen, maar da's nog altijd een gezamelijk werk van wetsopstellers, en NIET van diegenen belast met de taak om de wetten en richtlijnen uit te voeren, snotbel. Herinner uzelf aan de talloze keren dat Francken ertegen moest vechten, terwijl Jan en Klein Pierke zagen dat hij gelijk had.. En gij? Gij spuwt schaamteloos op iedereen!

 • guido vermeyen

  Kunnen ze voorlopig geen verplaatsbare toiletten zetten, als is het maar voor de stank te minderen ...vroeger in steden deed men ook zijn behoefte aan de kant van de weg, nadien opgehaald door een "beerkar" die door de stad trok.