Pas volgende maand boetes in Gentse fietsstraten

De politie voert campagne om de regels in de fietsstraten duidelijk te maken
Didier Verbaere De politie voert campagne om de regels in de fietsstraten duidelijk te maken
De politie van Gent gaat pas volgende maand boetes uitschrijven in de nieuwe fietsstraten in de stad. Deze ochtend startte een nieuwe verkeerscampagne naar aanleiding van de opening van de fietsstraten in de Isabellakaai en de Muinkkaai. Met bijhorende metershoge borden en een filmpje in de Gentse bioscopen.

“Gent is een fietsstad en die titel willen we ook absoluut behouden”, benadrukte schepen van mobiliteit Filip Watteeuw bij de opening van twee nieuwe fietsstraten. Daarmee staat de teller op negen straten waar de fiets voorrang krijgt op koning auto. Die krijgt in Gent stilaan de rol van Prins in het verkeer. Tegen het einde van het jaar moeten dat er 15 zijn. De stad startte een campagne om de verkeersregels in fietsstraten nog beter bekend te maken bij de Gentenaar.

Schepen Filip Watteeuw en raadslid Guy Reynebeau onthullen de nieuwe campagenborden in de nieuwe fietsstraat aan de Isabellakaai
Didier Verbaere Schepen Filip Watteeuw en raadslid Guy Reynebeau onthullen de nieuwe campagenborden in de nieuwe fietsstraat aan de Isabellakaai

In de Muinkkaai en Isabellakaai staan daarom metershoge borden die duidelijk zullen maken dat wagens achter de fietsers moeten blijven in een fietsstraat. Samen met de Gentse artiest Mich Walschaerts werd ook een filmpje uitgewerkt dat deze maand te zien zal zijn in alle Gentse cinema's. “Deze maand gaan we zowel fietsers als automobilisten wijzen op de regels in een fietsstraat waar de fietsers voorrang krijgen. Maar we wijzen de fietsers ook op hun verantwoordelijkheid om de handen aan het stuur te houden en geen GSM te gebruiken op de fiets. Ook alcohol is uit den boze”, aldus de Gentse politie.

Agent Johan deelt balpen en info uit aan fietser Jan in de nieuwe fietsstraat
Didier Verbaere Agent Johan deelt balpen en info uit aan fietser Jan in de nieuwe fietsstraat27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jos Temmerman

  dirk Eggermont, wat een zever man,het is daarmee dat die voetgangertjes daar denken dat ze alles mogen zeker,zelf op 5 m lopen ze plots over voor je auto.

 • dirk Eggermont

  Wanneer komt er een campagne voor meer respect voor voetgangers?! Die zijn al jaren van ondergeschikt belang.

 • guido vermeyen

  Ja de boetes, straks krijg je een boete omdat je voetstappen veel te lang of te kort zijn, ze gaan regeltjes maken en nog regeltjes totdat je niet meer buiten durft te komen...gasboete, omdat je je neus te luid snuit, gasboete omdat je fiets aan alle kanten rammelt, de lijst wordt aan iedere inwoner bezorgt...

 • dirk Eggermont

  Ze zouden beter eens beginnen met boetes te geven aan de fietsers in Gent. Op het voetpad fietsen is hier heel gewoon.

 • Gino Denil

  In Gent is alles op een uurtje wel te voet bereikbaar. Ze zouden beter dat fietsen ook verbieden. Als voetganger wordt je regelmatig door die fietsende vandalen van de sokken gereden.