Pas bevallen mama's vinden twee dagen ziekenhuis genoeg

Getty Images
Acht op de tien vrouwen reageren positief op een ziekenhuisverblijf van slecht twee dagen na hun bevalling. Dat blijkt uit een onderzoek van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld), waarover De Standaard en Het Nieuwsblad zaterdag berichten. De minister hoopt de gemiddelde verblijfsduur na een bevalling naar beneden te krijgen. Maar dat zien de vroedvrouwen dan weer niet graag gebeuren.

Volgens de jongste cijfers van de FOD Volksgezondheid uit 2017 verblijven vrouwen na een natuurlijke bevalling gemiddeld 3,1 dagen in het ziekenhuis. Voor een bevalling met een keizersnede is dat 4,4 dagen. Maar in de ons omringende landen blijven vrouwen soms maar één dag in het ziekenhuis. Met dat verschil in het achterhoofd startte minister van Volks­gezondheid Maggie De Block (Open Vld) een piloot­project om het ziekenhuisverblijf na een natuurlijke bevalling in te korten tot twee dagen. 

De FOD Volksgezondheid heeft daar nu een tussentijds rapport over klaar. Daaruit blijkt dat acht op de tien vrouwen die aan het pilootproject deelnamen -en hun ziekenhuisverblijf inkortten - positief reageren op dat kortere verblijf. "90 procent zegt dat hun terugkeer naar huis goed georganiseerd was en meer dan 90 procent zegt dat ze zich veilig voelden bij hun thuiskomst na twee dagen op materniteit", aldus het rapport. 

Enorme druk op vroedvrouwen

Maar in tegenstelling tot de pas bevallen mama's, zijn de zorgverleners minder enthousiast. Een verblijf van twee dagen "zou voor een enorme druk op onze vroedvrouwen zorgen", zegt Caroline Van Holsbeke, hoofd verloskunde van het Ziekenhuis Oost-Limburg in de krant. “Zij hebben na een bevalling heel wat administratief werk, moeten de jonge mama's een pak ­uitleg geven. Zonder extra personeel kan dat vandaag onmogelijk op twee dagen. Ik vraag me af wat dan de ­economische winst is.”

Volgens Jan Eyckmans van de FOD Volksgezondheid wordt op dit moment nog ­onderzocht wat een oplossing kan zijn voor de stijging van de werklast voor de zorgverleners.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerda Rousseau

  Oké, het moeten geen tien dagen zijn, zoals in onze tijd. Maar moeders met al meer kinderen zijn volgens mij echt wel geholpen met een dag of vijf rust in de materniteit. Pas bevallen moeders, die niet genoeg rust nemen, hebben een grotere kans op een 'vloed' en dat wil niemand meemaken, geloof me!

 • Emi De graeve

  als het een vrije keuze is kan iedereen doen wat ze wil. Als het weer "verplichting" wordt, dan moet daar het verplichte vaderschapsverlof aan gekoppeld worden. Weer een maatregel om te besparen en dan krijgen veel vrouwen maar een post natale depressie en een burn out binnen de kortte tijd. In Oost europa kunnen vrouwen tot 3 jaar kinderverlof opnemen en hoeven ze hun kinderen niet verplicht naar crèches te sleuren in de vroege morgen.

 • Griet Maes

  Bij eerste kind 3 dagen in het ziekenhuis gebleven. Vreselijk, niks rustgevend aan! Bij tweede kind dag nadien naar huis gegaan, een echte aanrader! Als er geen complicaties zijn, is dat meer dan voldoende. En als je wil, komt er dagelijks een vroedvrouw en kraamhulp aan huis via het ziekenfonds. Daarvan wordt een groot deel terugbetaald.

 • sarah vossen

  en bevalling is ziekehuis beter voorzien hoe alles ga met bevalling b. rust en bekomen bevalling is en week nodig voor moeder en kind .

 • mieke kenis

  2 dagen is te kort bij een zware bevalling. Dan moet je gewoon langer kunnen recupereren. Bij een andere bevalling hebben ze mijn dochtertje een paar keer met spoed moeten meenemen omdat haar luchtpijp niet meer vrij was. Ook dan zou dat te kort geweest zijn. Besparen op zorg is geen goed idee. Misschien de moedrs laten kiezen?