Pas als bij wet is vastgelegd wat ‘regenweer’ is, kunnen camera's inhalende truckers beboeten

1 op de 3 vrachtwagenchauffeurs (met een Belgische nummerplaat) negeert het inhaalverbod bij regenweer.
VTM Nieuws 1 op de 3 vrachtwagenchauffeurs (met een Belgische nummerplaat) negeert het inhaalverbod bij regenweer.
Vrachtwagenchauffeurs die het inhaalverbod bij regenweer negeren, worden volgend jaar beboet via camera’s die gekoppeld zijn aan een pluviometer. Het plan van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) stuit op een laatste barrière, want zijn federale collega Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) moet nog bij wet vastleggen wat ‘regenweer’ precies is. Er komt waarschijnlijk een werkgroep, zo meldt Het Nieuwsblad.

Uit cijfers van mobiliteitsorganisatie Touring blijkt dat een op drie vrachtwagenchauffeurs het inhaalverbod bij regen negeert. Bij truckers met een buitenlandse nummerplaat is dat zelfs negentig procent. Er wordt amper gecontroleerd. Weyts plaatst daarom vanaf 2019 slimme camera’s die gekoppeld zijn aan een pluviometer.

En daar wringt net het schoentje. Pas als bij federale wet is vastgelegd wat precies kan beschouwd worden als ‘regenweer’, kan er beboet worden. Het lijkt simpel, maar is het niet. Verschillende ministers in het verleden beten hun tanden er al op stuk. 

 Volgens het KMI is een regendag een dag waarop 0,1 liter water per vierkante meter gevallen is. “Maar dat principe werkt hier niet”,  aldus weerman David Dehenauw in de krant. “Het kan twee minuten regenen en dan de rest van de dag niet meer. Je moet op het moment zelf meten.” En wat te doen met motregen, sneeuw, hagel en mist? Federaal minister van Mobiliteit François Bellot denkt aan een werkgroep waarin vertegenwoordigers van de drie gewesten overleggen over de materie, luidt het nog in Het Nieuwsblad.
181 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Willy Cornelis

  Voorstreken door vrachtwagens bij regenweer/ Toch duidelijk: Als het wegdek zichtbaar nat is …? Steeds vallen sukkelaars die geen gehaaide dure advocaat kunnen betalen door het juridisch net.. Rechters moeten een cursus volgen van " hoe laat ik mij niet manipuleren door gehaaide en geoefende dure advocaten.." Terwijl de armere sukelaar bestraft wordt..?

 • Fonz Ooms

  Ewel ik zal eens rap tegen die slimmeriken van de wetgeving zeggen wanneer het regent. Als ge buiten staat en ge wordt NAT , dan regent het. Als ge met de auto rijdt en ge moet uw ruitenwissers opzetten, dan regent het. Moeilijk of is er niks aan te verdienen ?

 • Gino Denil

  Is niet zo moeilijk. Bij de moderne wagens beginnen de ruitenwissers vanzelf te werken als het regent. Dus als die werken mag er niet ingehaald worden.

 • Leopold Vanhoof

  Over enkele jaren gaan we weten wanneer het regent, wat zijn mensen toch slim!!!

 • Roy Cooks

  Dat belooft weer...