Partijvoorzitters naar Nieuwpoort om voorwaarden sp.a voor deelname aan regering te bespreken

Egbert Lachaert (Open Vld), Joachim Coens (CD&V, Georges-Louis Bouchez (MR) hebben vandaag in Nieuwpoort een afspraak met Conner Rousseau (sp.a).
Photo News Egbert Lachaert (Open Vld), Joachim Coens (CD&V, Georges-Louis Bouchez (MR) hebben vandaag in Nieuwpoort een afspraak met Conner Rousseau (sp.a).
De partijvoorzitters Joachim Coens (CD&V), Egbert Lachaert (Open Vld) en George-Louis Bouchez (MR) hebben vandaag hun gesprekken hervat om een federale regering op de been te brengen. Mogelijk kan de zeelucht hen daarbij helpen. De ‘drie koningen’ zitten immers in Nieuwpoort samen met sp.a-voorzitter Conner Rousseau. Ze bespreken er zijn startnota met voorwaarden voor de vorming van een federale regering.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

CD&V-voorzitter Coens had de formatieopdracht even “on hold” gezet na discussie over versoepeling van de abortuswet. Maar na een gesprek met zijn liberale collega’s werd de zaak uitgeklaard en zijn de plooien weer gladgestreken. De drie onderhandelaars gaan vandaag in Nieuwpoort door met hun poging.

De eisenbundel van Conner Rousseau telt twee pagina’s. De sp.a-voorzitter vraagt onder meer dat een volgende federale regering massaal zou investeren in de “economie van de toekomst” en in de gezondheidszorg. Ook een grotere fiscale bijdrage van grote vermogens en multinationals, net als hogere pensioenen liggen op tafel. Meer belasting op consumptie wil sp.a niet.

Toegevingen aan sp.a

De ‘drie koningen’ trokken vanochtend naar Nieuwpoort, gewapend met geschenken om Conner Rousseau te verleiden. Met enkele toegevingen, zoals de verhoging van de pensioenen op voorwaarde dat meer mensen aan de slag gaan, wil het trio de eisen van de Vlaamse socialisten verwerken tot een basisnota. Die zou dan een vertrekpunt kan zijn voor verdere onderhandelingen. Ook PS kan nog aanschuiven. Een andere mogelijkheid is dat Rousseau de PS laat vallen. “Iedereen zal snel kleur moeten bekennen”, klinkt het. 

Volgende week zou het duidelijk moeten zijn of het trio de juiste weg is ingeslagen dan wel of de onderhandelaars het over een compleet andere boeg zullen moeten gooien.

Lees ook:

Brokken tussen Coens en Bouchez (even) gelijmd: uitstel van executie? (+)

Al 405 dagen blijft de vraag: N-VA en/of PS? (+)

Onze opinie. Deze week werd onze parlementaire democratie beknot (+)
81 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • pascal de bruycker

  Wat er ook van zij , we gaan te kampen hebben met enorme begrotingsproblemen , dus ik vraag me af waarom mensen nu nog steeds trappen in de beloftencarroussel van de S.pa . We gaan nog wat meemaken...Jaren hebben ze geld verkwist onder de "gratis " noemer , is er zeer veel geld uitgegeven aan gelukszoekers( en nog ) ,nog even en we gaan nog Congo ook nog moeten uitbetalen ...Vele mensen trappen steeds in de val van socialisten...sociaal maar enkel voor hun kiesvee...

 • Yelene dekann

  Waarom nog moeite doen,het is destijds niet gelukt, waarom nu wel, terug nieuwe verkiezingen en een regering vormen met de grootste partijen van het land,geen minderheidsregering meer maar een democratisch verkozen regering dan weten we wat die partijen die tot grootste van het land horen waard zijn

 • gaby vandersteene

  Zie sommige lopen met de buik vooruit en de andere weg duwen om toch maar als eerste te mogen lopen.En dat noemen we dan ervaren politiekers.

 • rudy van hecke

  wat die drie scharels nu doen is als formateurs onwettig want ze moeten aan gesteld worden door de koning en en dan pas kunnen ze de gespreken met de andere partijen beginnen en voor zover ik weet heeft de koning dat niet gedaan leve de grondwet

 • jos duriau

  Aan al de criticasters op sp.a hier zou ik toch willen zeggen dat er gelukkig toch 1 partij is die de werkende mensen en gepensioneerden verdedigd vooraleer in een regering te stappen.