Partijraad N-VA beslist vanavond over Europese fractie

De partijraad van de N-VA beslist vanavond over de fractie waar ze in het Europees Parlement bij wil aansluiten. Dat schrijft De Morgen en wordt bevestigd door de woordvoerder van de partij. De partijraad had eerst vorige donderdag moeten plaatsvinden, werd dan uitgesteld naar komende donderdag 20 juni maar is nu dus met twee dagen vervroegd. Het is intussen nog steeds niet duidelijk hoe de Europese toekomst van de Vlaams-nationalistische partij er zal uitzien.

Op 26 mei haalde N-VA drie zetels in het Europees Parlement. De komende vijf jaar zullen Geert Bourgeois, Johan Van Overtveldt en Assita Kanko tussen Brussel en Straatsburg pendelen. Tijdens de voorbije legislatuur had de N-VA nog vier zetels.

De afgelopen vijf jaar maakte de N-VA deel uit van de conservatieve ECR-fractie, maar het is niet zeker of dat zo blijft. Zeker na de aankondiging dat ook de Spaans-nationalistische partij Vox wil toetreden is de toekomst van de N-VA in de ECR twijfelachtig. Vox is een rabiate tegenstander van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging, waar N-VA zich op Europees vlak net een grote voorstander van toont. 

Bourgeois en co. voerden de voorbije weken intensief onderhandelingen over de fractie waarbij ze aansluiting willen en/of kunnen zoeken. Ook werd er gekeken om zelf een nieuwe fractie op te richten. Wat dat werk achter de schermen heeft opgeleverd, moet vanavond duidelijk worden. 

De partijraad is na het algemeen ledencongres het hoogste orgaan van de N-VA. De vergadering start om 20 uur in de Business Faculty in Neder-Over-Heembeek.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerard Braeckmans

  Al diegenen die niet verkozen zijn gaan naar he Eupees Parlement. Kwestie van inkomsten.

 • Jan peeters

  Onvoorstelbaar, Van Overtveldt heeft de ganse begroting laten ontsporen tot wel 11 miljard € en krijgt als beloning een dik betaalde job in Europa. Wie zei dat NVA anders was? Ze graaien nog veel erger in een record tempo. Zijn de NVA-fans eigenlijk blind?

 • SAM Bedfort

  NVA naar de EVP van Verhofstadt. Wat een grap die NVA. Rutten wrijft zich al in haar handen voor de regeringscoalitie die hieruit voortstroomt.

 • Sophie Ronsse

  Oei, die een kijkt nogal gevaarlijk....opgepast

 • Luc Deville

  Tja als je met alle anderen ruzie maakt en niet durft toegeven dat je uiterst rechts ben (wat uw goed recht is) vindt je geen plaats.