Partijkopstukken op de koffie bij de koning

BELGA
De verschillende partijvoorzitters, met N-VA-voorzitter Bart De Wever op kop, worden sinds vanmiddag 14 uur om beurten op consultatie gevraagd bij koning Filip. Ook morgen gaan de gesprekken verder. Doel is tegen woensdagavond een informateur te kunnen aanduiden.

N-VA kwam als eerste langs, weliswaar na parlementsvoorzitters André Flahaut en Sabine de Bethune. Net als in het verleden ontvangt de koning enkel de democratische partijen, en dus niet het Vlaams Belang.

Na een half uurtje bij de koning vertrok Bart De Wever alweer. Na hem volgden PS-voorzitter Elio Di Rupo en waarnemend voorzitter Paul Magnette. MR-voorzitter Charles Michel mocht rond 15u30 op de koffie bij de koning, gevolgd door Benoît Lutgen van cdH, Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten, sp.a-voorzitter Bruno Tobback en CD&V-voorzitter Wouter Beke. Ook morgen gaan de gesprekken voort.

Het Paleis wil uiterlijk tegen woensdagavond een informateur kunnen aanduiden, die vervolgens de verschillende partijen zal polsen naar potentiële federale coalities. Bart De Wever had daarvoor gisteren al het initiatief opgeëist. Vanochtend bleek bij monde van André Flahaut dat de PS hem daarvoor niet te veel in de weg zal leggen: "Wij hebben nooit gezegd dat zij niet rond de tafel willen gaan zitten met een informateur. Wij zijn beleefde mensen en gaan luisteren naar de vragen van de informateur. Wij boycotten niemand die belast wordt met een koninklijke opdracht."

Complex
Tijdens het N-VA-partijbureau deze voormiddag bleef kopman Bart De Wever voorzichtig. "We zijn zeer tevreden met het oordeel van de Vlaamse kiezer. Maar we beseffen dat er nu behoedzaam zal gehandeld zal moeten worden. De toestand is complex", klonk het. De Wever liet ook nog verstaan dat hij coalitiegesprekken zal voeren met "potentiële partners", maar niet "in de media of met de media".
        
Op Vlaams niveau willen de Vlaams-nationalisten zo snel mogelijk een regering op de been krijgen. "We willen morgen al de eerste gesprekken voeren met potentiële partners om zo snel mogelijk een Vlaamse regering te vormen."