Partijbestuur Vlaams Belang buigt zich over reis Kamerlid Jan Penris naar zelfverklaarde ‘volksrepublieken’ Oost-Oekraïne

Jan Penris (l.), hier naast Filip Dewinter in de Kamer.
belga Jan Penris (l.), hier naast Filip Dewinter in de Kamer.
Het partijbestuur van Vlaams Belang buigt zich binnenkort over de deelname van Kamerlid Jan Penris aan een waarnemersmissie bij de verkiezingen in de twee zelfverklaarde 'volksrepublieken' in het oosten van Oekraïne. Dat heeft partijwoordvoerder Klaas Slootmans bevestigd. De twee gebieden worden door de EU niet erkend.

Volgens een bericht van nieuwssite Apache maakte Penris deel uit van een groep internationale waarnemers die zondag het verloop van de verkiezingen in Donetsk en Loegansk volgde. De verkiezingen in die volksrepublieken, die al vier jaar worden gecontroleerd door pro-Russische separatisten, werden door de regering in Kiev en de Europese Unie niet erkend.

Vlaams Belang zit met de reis van Penris in de maag. Na een aantal precedenten is de afspraak gemaakt dat parlementsleden de partij op de hoogte moeten brengen wanneer ze een buitenlandse reis maken die onder het mandaat van de partij zijn. Dat heeft Penris nagelaten. Het partijbestuur buigt zich op maandag 26 november over de kwestie, meldt Slootmans.

Apache meldde overigens dat ook Frank Creyelman en Christian Verougstraete het voorbije weekend in het oosten van Oekraïne vertoefden. Zij zijn wel geen nationale mandatarissen meer.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van Rompaey

  Omdat we hier allemaal bedrogen worden ? Noemen jullie dat democratie ?

 • an kobe

  Het is pijnlijk om te zien hoe extreemrechtse partijen zich over heel Europa voor de kar van Poetin laten spannen. Alles om aan macht te winnen, ook al gaat dat ten koste van de soevereiniteit van hun eigen land. In de VS slaagde Poetin er al in om zijn eigen mannetje aan het presidentschap te helpen. Who's next?

 • Frans Peeters

  Fake nieuws van Apache en de linkse media surft mee

 • Etienne Derycker

  Het betert met de dag, nog enen die de communistische toer opgaat.

 • guido vermeyen

  VB uit ideologie ? neen om reisjes te maken.

Video