Partij voor de Dieren switcht van LDD naar Vlaams Belang, partij betaalt ook Facebook-advertenties

Een advertentie van de Partij voor de Dieren, betaald door Vlaams Belang.
rv Een advertentie van de Partij voor de Dieren, betaald door Vlaams Belang.
De Vlaamse Partij voor de Dieren roept op om komende zondag voor Vlaams Belang te stemmen. In 2010 verbond de partij haar lot nog aan Lijst Dedecker (LDD).

De Vlaamse Partij voor de Dieren, niet gelieerd aan de Nederlandse partij met dezelfde naam, is het project van stichter Jan Van Puyvelde. Bij de verkiezingen van 2004 diende de partij voor het eerst een eigen lijst in, in Antwerpen. Die haalde de kiesdrempel niet.

In 2010 wilde de partij een nieuwe poging wagen, met mediafiguur Joyce De Troch als gezicht, maar ze kreeg de lijsten niet tijdig rond. Jan Van Puyvelde ging uiteindelijk op de Senaatslijst van LDD staan. Hij werd niet verkozen.

Bij deze verkiezingen roept de partij op om voor Vlaams Belang te stemmen. "De kiesdrempel vormt een te hoge barrière om nieuwe partijen de kans te bieden hun gewicht om te zetten in parlementszetels", schrijft Van Puyvelde. "Daarom slaan we de handen in mekaar met de partij die dierenwelzijn de laatste jaren het meest ernstig nam, en dat is Vlaams Belang. Samen werkten we een doelstellingenplan uit dat we de komende jaren willen realiseren." De twee pleiten onder meer voor een noodnummer voor dierenmishandeling en strengere straffen.

Op Facebook is bij advertenties voor de Partij voor de Dieren vermeld dat die betaald zijn door het Vlaams Belang. De Facebookpagina van de partij heeft meer dan 24.000 likes sinds ze in december 2018 opgericht, maar mogelijk heeft de overgrote meerderheid van de sympathisanten niet door dat de partij aan het Vlaams Belang gelieerd is.

Zondag komt er overigens in de meeste kieskringen nog een andere dierenpartij op, DierAnimal, een unitaire partij die zegt de enige echte partij voor meer dierenwelzijn te zijn. 
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ellen Daneels

  DierAnimal is de enige partij die écht op komt voor dierenrechten.

 • John De Wever

  Mensen, de enige partij in België die het beste voor heeft met de dieren is DierAnimal. Stem daar dan gewoon op.

 • Diane Bernaerts

  Ik heb hun programmapunten gezien: zo zijn ze bv. tégen "onverdoofd halalslachten", maar over "kosher slachten" zeggen ze niets, terwijl het net hetzelfde is. Wat dat betreft, gaan ze dus N-VA achterna, die ook al hun kar aan 't keren zijn.

 • Eric Grosemans

  Partij voor de dieren had een mogelijke optie geweest om op te stemmen voor mij. Nu ze hun karretje gehangen hebben aan een partij die zelfs de mensenrechten niet respecteert hoeft het niet meer. Partijen die niet hoog oplopen met mensenrechten, gaan dat voor dieren ook niet doen.

 • Leo Peeters -Duym

  Het VB is de enige partij die tegen onverdoofd slachten is. De hypocriete N-VA heeft haar kar in deze (in wat niet?) gekeerd, zoek op: ‘De Wever hint op mogelijke aanpassing rond verbod onverdoofd slachten.’ @Paulien Paulette, wat een onzin. De motivatie van vegetariërs om geen vlees te eten heeft bij velen van hen niets met diervriendelijkheid te maken. Ik eet vlees, maar doneer aan dierenorganisaties. Van het handjevol vegetariërs die ik ken, doet niet één dat.